Rdeči veter - junij 2016


VSEBINA

4

Usoda 6. In 7. točke OF

Franci Šali

8

Pobuda za dopolnitev Ustave RS

Janez Černač

9

Zamolčani in izbrisani junaki osamosvojitve

11

Ni res

13

Slovenski narod je pokazal presenetljivo enotnost

Jožica Jožef Beg

15

»Dobrodelnost« kot izraz družbene krize

Igor Mlakar

18

Panama – njihova dežela

Matevž Hrženjak

20

Miselna svoboda, zgodovinski opomin,etičnost, pogum

Portret Branka Delcota

23

Referendumska kozerija

Remzo Skenderovič

24

Podivjana celina

Odlomek iz knjige

25

Ko so prašiči več vredni, kod so človeški mladiči

Vesta Vanell

28

Petindvajest let

Ana Horvat


Zakaj? Zakaj? Zakaj?

 


Lojze Podobnik, odgovorni urednik

    V tem ponorelem kaosu smo izgubili stik z resničnostjo. Vse je tako noro in predvsem nedorečeno, da večina Slovencev ne vidi izhoda, poti, ki nam bi kazala jasno smer v boljši jutri.

Kaj vse se dogaja v naši Sloveniji? Kaj se dogaja z nami? Zakaj vse te delitve na dobre in slabe, rdeče in bele, na jezne in še bolj jezne? Zakaj je v nas toliko sovraštva in jeze? Zakaj nam nekateri politični veljaki in njihove oprode jemljejo in blatijo zgodovinske resnice, ki so temelj naše samostojnosti?

Zakaj se je zgodilo Grahovo, Javorovica, zakaj toliko ne rešenih vprašanj v zvezi z osamosvojitvijo … Ne verjamemo v levo usmerjena politična gibanja, enakopravno družbo, socializem … Zakaj?

Mar smo tako hitro pozabili na včerajšnjo pravljico, mar smo padli pod vpliv novodobnih ideologov, ki jim ni mar človek?

Ko v medijih prebiram te vsebine in spremljam komentarje sem zgrožen in najraje bi z jezo odgovoril vsem tem nadutim pisunom, vendar se največkrat vzdržim, ker se zavedam, da v takšnem dialogu ni prostora za pametne rešitve. Nočem nalivati olja na ogenj, že tako je prevroče.

Res me je sram, da živim in diham z ljudmi, someščani, sosedi, ki se nenehno prepirajo o tem, kdo ima prav, kdo ima večje zasluge, kdo so bili junaki in kdo so bili heroji? Očitno je, da nekateri pozabljajo na ljudstvo, ki se je suvereno odločilo za odcepitev in se tudi fizično uprlo agresorju.

Krivi smo vsi, zato, ker smo dovolili, da se je zgodil kaos in da z nami počno, kar se jim zahoče. Ne znamo se odzvati na vse anomalije v družbi, ne znamo se povezati in enotno nastopiti v skupnem boju za boljši jutri, suvereno državo, ki spoštuje državljana, ki bo nosilec demokratične družbe.

Revolucionarna misel in dejanja naj postanejo svetla zvezda na poteh naših iskanj.

Skupaj iščimo nova obzorja, ki bodo urejala bolj demokratične odnose, v katerih ne bo izkoriščanja, ne bo družbenih razredov in krutih gospodarjev …

Mar ni zdajšnje stanje velik pokazatelj za spremembe.