Rdeči veter - avgust 2016

POSEBNA ŠTEVILKA POSVEČENA DRŽAVLJANSKEMU UPORU V LUKI KOPER

Postanimo uporniki

 


Lojze Podobnik, odgovorni urednik

Naj začnem s kitico svoje pesmi Puntarska.

Slovenci plemeniti, Puntarji,

rdeči borci za prostost,

storimo, kar naša je pravica,

vstanimo, to naša je dolžnost.

Punt, punt, punt

Ta številka Rdečega vetra je posvetilo »novemu vetru«, luškim delavcem, Kopru in vsem, ki smo se udeležili vseh treh protestov. Vsi udeleženci smo se odgovorno uprli politični vodilni eliti in s tem jasno pokazali, da se ne strinjamo z njenimi odločitvami. Ni se zgodila ulica, ni šlo za barbarsko razgrajanje peščice nezadovoljnežev. Ne, zgodil se je upor Primorcev, ki Luke ne dajo, zgodil se je upor na tisoče Slovencev, ki se ne strinjamo z načinom vodenja države, z razprodajo premoženja, s političnim sistemom, ki nas siromaši in zasužnjuje.

Delavci Luke Koper so odprli novo poglavje v slovenski zgodovini. So začetniki novega obdobja, ki ne bo lahko, kajti boj s kapitalom in državo ne bo preprost. Potrebno bo veliko poguma in vztrajnosti, da si bodo priborili vse, kar zahtevajo. Veliko imajo podpornikov in še več jih bodo potrebovali.

Njihov začetni boj je resna grožnja politiki in zdajšnjemu veljavnemu sistemu, ki ima vsekakor zelo mačehovski in nedostojen odnos do delavskega razreda ter velike večine državljanov. Protesti na Titovem trgu v Kopru, pred Luko Koper in v Ljubljani so potekali brez incidentov. Govorci so bili korektni in vsi so brez dlake na jeziku izražali svoj pogled na stanje v naši državi, opozarjali na kaos, ki hromi našo Slovenijo, gospodarstvo, družbene odnose in jo v očeh ostale Evrope dela še manjšo in nepomembno.

Pokazalo se je, da se moramo Slovenci še bolj povezovati, kajti le tako bomo izbojevali boj za boljši svet, v katerem ne bo družbenih razredov – bogatih in revnih, v katerem bomo enakopravni na vseh področjih življenja in vsi enaki pred zakoni, v katerem bomo lahko uživali sadove lastnega dela in bomo lahko odgovorni graditelji tega novega sveta, ki bo našim otrokom in vsem zanamcem omogočil dostojno življenje.

Vsi se moramo zavedati – stari in mladi, da smo sami odgovorni za to, kakšno prihodnost bomo imeli, zato moramo na ulice vsi: Dolenjci, Gorenjci, Štajerci, Prekmurci, Zasavci … in ne samo Primorci; ne samo Koprčani – tudi Celjani, Novomeščani, Mariborčani, tudi Ljubljančani in vsi ostali državljani.

Postanimo uporniki, puntarji v pravem pomenu, borci za pravičnejšo družbo. Na SVOJI zemlji si priborimo vse pravice, ki nam pripadajo. Ustvarimo vse pogoje, da bomo postali socialna družba, da bosta državna in zasebna lastnina dobili novega upravitelja, ki pa ne bo lastnik.