Rdeči Veter - Avgust 2014


Kazalo

4

Zakaj demokratičen socializem

Preambula, Program IDS

6

Popotnica novi vladi

Lojze  Podobnik

8

Janez od – poslanec

Elena Pečarič

9

Uspeh združene levice v kontekstu

vzpona nove levice

Mitja Svete

11

Odprto pismo evropskim poslancem

Puntarji in ostali

13

SRP Odbor za zaščito pravosodja

Pismo predsedniku RS

14

Odločitev iz ozadja

Igor Mlakar

15

Predstavitev pesnice Mojce Žugman

Lojze Podobnik

19

95 let Stanka Kušljana

Lojze Podobnik

21

Prva svetovna vojna

Srečko Brišar

23

Tit Turnšek, intervju

Lojze Podobnik

26

Etika in morala v politiki

David Prezelj

28

Sprenevedanje na tretjo potenco

Vesta Vanell

30

Facebook senzacija stoletja

Luka Mesec, rdeči veter

na novi politični sceni

 

                                                          Lojze Podobnik, odgovorni urednik


  Prva številka Rdečega vetra je imela na naslovnici natisnjeno fotografijo Karla Marxa, ker se nam je zdelo, da ta oseba najbolj izraža naš namen in samo ime našega medija. Naš glavni akter je človek, delavec in stremljenje k brezrazredni družbi, saj v kapitalizmu vidimo zlo, ki uničuje človeštvo, naravo … Zavedamo se, da komunizem ni ideološka razprtija, komunizem je družbeni red, vizija visoko razvite družbe, ki temelji na brezrazredni družbi in na družbeni lastnini proizvajalnih sredstev. Smo zagovorniki socializma in nas označuje rdeča barva, ki je pozitivna in dovolj agresivna. Izraža ljubezen in je nasprotnica neresnice, laži, sovraštva, izkoriščanja, rdeča barva je simbol napredka in upora. Smo veter, ker ta pomeni gibanje in veje z različno intenzivnostjo – veter, ki nosi besede in misli, izražene na kulturen način. Rdeči veter je medij, ki želi na liste papirja prenesti družbeno klimo, misli posameznika, ki na konstruktiven način izraža svoj i želi na liste papirja prenesti družbeno klimo, misli vsakega posameznika, ki na konstruktiven način izraža svoj pogled na stanje v svoji bližnji okolici, v državi in tudi svetu.i želi na liste papirja prenesti družbeno klimo, misli vsakega posameznika, ki na konstruktiven način izraža svoj pogled na stanje v svoji bližnji okolici, v državi in tudi svetu.pogled na stanje v svoji bližini, v Sloveniji in v svetu.

  Na današnji naslovnici Rdečega vetra smo s ponosom natisnili fotografijo mladega politika Luke Mesca, ki na slovenski politični sceni pomeni nov rdeči veter. On in njegova stranka Iniciativa za demokratični socializem nam ponujata drugačno prihodnost, takšno, v kateri ljudje ne bodo vrednoteni po tem, za koliko zmorejo povečati bogastvo najbogatejših, ampak po svojem prispevku k zadovoljevanju družbenih potreb; takšno prihodnost, v kateri človeško življenje ne bo le sredstvo za povečevanje gospodarske dejavnosti, dobičkov. So zagovorniki bolj kvalitetnega življenja, ki zagotavlja ekonomsko neodvisnost, mir, svobodo in možnost odločanja. Njihov cilj je iznajdba socializma za 21. stoletje.

  O Luki Mescu se bo še veliko pisalo in govorilo. On je človek, ki je izstopil iz ljudstva, je znanilec nove pomladi in velikih sprememb, ki so nujno potrebne. On ni Karel Erjavec, ki v politiki z osladnimi besedami in z nerealnimi obljubami zavaja ljudstvo, išče koristi ... »Luka Mesec govori mirno, počasi, jasno in razločno. Njegovi stavki so preprosti in razumljivi kot je preprost njegov slog oblačenja, v njih ni žargona, puhlic, okraskov in klišejev. Iz povedanega veje pogum, veje inteligenca, njegova misel je ostra in natančna, za izgovorjenimi besedami je veliko znanja. Ne deluje vsiljivo in narcistično, o povedanem pa je vredno temeljito razmisliti, saj so njegove besede učinki kritične rabe uma, kar je nekaj drugega od všečne rabe, ki ne omogoča ničesar razen besed, ki bi jih ljudje radi slišali, ali besed, ki jih uporabljajo tudi vsi drugi.« Tako je o njem zapisal kolumnist  Dušan Rutar, filozof in psihoanalitik.

  S ponosom bomo spremljali njegovo politično pot, ker smo za družbene spremembe.

Ċ
Puntarji Slovenije,
5. okt. 2014 08:33