Novice‎ > ‎

Evropski parlament zavrnil Zverovo pobudo za spominsko obeležje beli gardi

objavljeno: 19. jun. 2016 12:40 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 19. jun. 2016 12:52 ]
Bruselj, 17. junija - Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je zavrnil pobudo evropskega poslanca Milana Zvera, da bi v prostorih parlamenta postavili spominsko obeležje pripadnikom bele garde, ki so bili ubiti po drugi svetovni vojni. Schulz je pobudo uradno zavrnil zaradi nasprotovanja iz Slovenije.

Dejansko pa si Evropski parlament ne more privoščiti postavljanja spominskih obeležij pripadnikom paravojaške enote pod poveljstvom nemškega generala Erwina Rosenerja, ki je bil v Nuremberških procesih obsojen na smrt zaradi zločinov storjenih v Sloveniji. Te zločine so izvajali pripadniki slovenskega domobranstva, ki so kot paravojaška milica delovali v sestavi zločinske organizacije SS in jim je bila zato s strani zaveznikov odvzeta pravica, da se jih obravnava kot pripadnike redne vojske.

Tako Rosenerja kot zajete domobrance so zavezniki takoj po vojni vrnili v tedanjo Jugoslavijo, kjer so bili za svoje zločine kaznovani.

Medtem, ko slovenska politika miži ob postavitvi spomenika zločinski paravojaški organizaciji v Grahovem, se v Evropskem parlamentu zavedajo, kdo je bil na strani nacifašističnih sil in kdo na strani zaveznikov. V Sloveniji se po letu 1941 ni zgodila državljanska vojna, kot nas danes poskušajo prepričati politiki, pač pa se je slovenski narod boril za preživetje in partizanske enote so se junaško spopadle z veliko močnejšim vojaškim strojem treh nacifašističnih držav, ki so okupirale območje današnje Slovenije. Žal so se morale spopasti tudi z domačimi izdajalci, ki jih je za boj opremila in usposobila najbolj mračna organizacija v zgodovini Evrope.

Slovenski partizani so se v sestavu jugoslovanskih partizanskih enot uvrstili na seznam zavezniških sil na čelu z Britanci, Francozi, Kitajci, Sovjetsko zvezo in ZDA. Belogardisti, MVAC in ostale paravojaške enote pa na seznam izdajalcev in zločincev.

Facebook Google+ Twitter