Novice‎ > ‎

ZAUSTAVIMO SPORAZUME TISA, TTIP in CETA

objavljeno: 15. sep. 2014 03:44 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 1. jan. 2015 11:54 ]

11. oktobra bodo po vsej Evropi potekale demonstracije v opomin prebivalcem, kaj jim pripravljajo korporacije in odtujena politična vodstva.

Več o akciji in o sporazumih, ki bodo v celoti spremenili svet kot ga poznamo danes, si preberite na povezavi:
Vseevropski dan za akcijo STOP TTIP-CETA-TISA

Nekaj povzetkov, ki jih sicer lahko preberete na zgornji povezavi:

TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) znan tudi kot TAFTA (Transatlantic Free Trade Agreement) se usklajuje med neimenovano skupino pogajalcev s strani ZDA in EU vse od julija 2013.

CETA (Comprehensive Economic Trade Agreement) med EU in Kanado je že usklajen in je v zaključni fazi uveljavitve. Iz Kanade prihajajo opozorila in pozivi naj ga Evropejci zaustavimo, saj da gre za škodljiv sporazum za prebivalce na obeh straneh Atlantika.

TISA (Trade in Services Agreement) je sredi pogajanj v katerih sodeluje 50 držav vključno z EU.

Zakaj nas ti sporazumi tako zelo skrbijo:
TAJNOST - Medtem, ko imajo lobisti korporacij ključno vlogo pri oblikovanju sporazumov, je javnost v celoti izključena. Vsa pogajanja potekajo pod strogo zaupnim režimom. Še več let po sklenitvi, države pristopnice, ne bodo smele razkrivati vsebine sporazumov. Kar trenutno ve javnost, prihaja preko dokumentov, ki so ušli strogemu nadzoru.

HARMONIZACIJA ZAKONODAJE - Z izgovorom, da se izboljša možnost trgovanja med državami, bo v največji meri omejena pravica držav, da preko lastne zakonodaje ščitijo okolje, pravice delavcev, javne storitve in pravice potrošnikov. Vsi standardi bodo poenoteni na minimalni skupni imenovalec, kar na primer pomeni, da če je gensko spremenjena hrana dovoljena v ZDA, potem njena uporaba ne more biti omejena v Sloveniji. Enako velja za uporabo pesticidov, barvil, konzervansov, prehranskih dodatkov in prav tako na ostalih področjih nadzora trga, ne le na trgu z živili.

SODNE PORAVNAVE MED INVESTITORJI IN DRŽAVO - Mednarodne korporacije bodo pridobile pravico tožiti državo, če bo vlada te države sprejela zakonodajo, zaradi katere se bo korporaciji zmanjšal pričakovan dobiček. Proces bo potekal pred mednarodnim arbitražnim organom in bo v celoti izločen iz sistema javnega sodstva. Gre za popolno razvrednotenje lokalne zakonodaje in sodišč, država pa s tem postane zgolj še mehanizem prisile preko katerega bodo korporacije zagotovile poslušnost svojih delavcev in potrošnikov.

Facebook Twitter Google+