Novice‎ > ‎

USTAVIMO PRIVATIZACIJO

objavljeno: 1. feb. 2015 08:52 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 21. feb. 2015 08:26 ]
Po tridesetih letih izkušenj po vsem svetu je jasno, da privatizacija ne prinaša pozitivnih učinkov, ki jih obetajo njeni zagovorniki. Zasebne lastnike pri nakupih zanima izključno dobiček, glavni izvrševalci prodaj, politične elite in posredniki, pa iščejo zgolj otipljive osebne koristi.

KAJ PRINAŠA PRIVATIZACIJA?

IZGUBO STANDARDA IN DELOVNIH MEST
Ob privatizaciji je Helios odpustil 10% zaposlenih, na Hrvaškem so samo v Telekomu odpustili čez 6000 zaposlenih, v Italiji so na račun privatizacij izgubili kar 225.000 delovnih mest. Privatizacija razgrajuje družbeno tkivo, za brezposelne in njihove družine mora poskrbeti država, zaradi nižjih proračunskih prihodkov pa ni sredstev za financiranje socialne države (šolstvo, zdravstvo, sociala).

KORUPCIJO

Magyar in Deutsche Telekom sta si ob privatizaciji črnogorskega Telekoma nakopala za 98 milijonov dolarjev kazni zaradi koruptivnih dejanj. Tudi pri prodaji slovenskega Telekoma se že pojavljajo tovrstni sumi. Pri NKBM v postopku prodaje »svetuje« podjetje, ki je povezano z udeleženimi stranmi.

IZGUBO PRIHODKOV IN SLABŠE STORITVE

Privatizirana podjetja prelivajo dobičke v matična podjetja in davčne oaze. Državno farmacevtsko podjetje Krka v proračun prispeva 30% več kot že deset let privatizirani Lek. V Veliki Britaniji so se stroški obratovanja železnic po privatizaciji več kot podvojili, čeprav vsako leto prejemajo milijardne državne subvencije. Zasebnim lastnikom ni mar 
za široko dostopne in cenovno ugodne javne storitve.

IZGUBO RAZVOJNEGA POTENCIALA

Razvojni oddelki se ukinjajo, privatizirana podjetja pa postajajo le podružnice, ki so ob težavah pri poslovanju matičnega podjetja najbolj izpostavljene. Po prevzemu hrvaškega Telekoma s strani Deutsche Telekom slednji skoraj osem let ni vlagal v infrastrukturo, zaradi česar je širjenje širokopasovnega interneta močno upočasnjeno. V Heliosu so novi lastniki takoj po prevzemu zmanjšali sredstva za varnost in gasilsko brigado. Zasebnih lastnikov, ki sledijo le dobičku, ne zanimajo ne družbene ne okoljske posledice poslovanja.
ZA KAJ SE ZAVZEMAMO?

GOSPODARSTVO V KORIST LJUDI IN DELAVSKO UPRAVLJANJE

Državna lastnina je podlaga za razvojno strategijo. Namesto političnih elit, ki se vzpostavijo po vsakokratnih volitvah in imajo državno lastnino za svoj plen, in namesto zasebnih lastnikov, katerih cilj je zgolj dobiček, moramo upravljanje podjetij v javni lasti prevzeti ljudje. Nam je razvoj podjetij v največjem interesu.

Namesto koruptivnih kupčij zahtevamo revizijo poslovanja, namesto mešetarjev politiko odprtih knjig, namesto privatizacije delavsko upravljanje v podjetjih!


Se vidimo na protestnem shodu v soboto, 7. februarja ob 16:00 na Kongresnem trgu v Ljubljani!
Facebook Google+ Twitter 
protiprivatizaciji@gmail.com
ą
Puntarji Slovenije,
1. feb. 2015 08:58
ą
Puntarji Slovenije,
1. feb. 2015 08:59
Ċ
Puntarji Slovenije,
1. feb. 2015 08:58
ą
Puntarji Slovenije,
1. feb. 2015 08:59