Novice‎ > ‎

Preklic namere o preimenovanju Osnovne šole Antona Šibelja - Stjenka

objavljeno: 28. nov. 2014 06:05 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 28. nov. 2014 06:11 ]
Te dni je v občini Komen že drugič potekala bitka za zgodovinski spomin primorskega ljudstva. Pod pretvezo, da je potrebno del naše zgodovine pozabiti, ker nekateri nanjo ne želijo pristati, večini pa je vseeno, se počasi, del za delom briše tisti del zgodovine, ki je slovenskemu narodu zagotovil preživetje in ki predstavlja vez z nekim obdobjem, v katerem smo kot narod in kot država dosegli zgodovinski preboj med tisto peščico narodov, ki se ponašamo s svojim jezikom in svojo državo.
Takojšnji odziv zavednih Primorcev in organizacij, ki spoštujemo zgodovinsko resnico, je to namero preprečil.

Facebook Google+ Twitter
Javno pismo županu in občinski upravi ob napovedanem preimenovanju Osnovne šole Antona Šibelja - Stjenka Komen


Spoštovani župan Marko Bandelli,

zakaj in v interesu koga nameravate spreminjati ime osnovne šole? To vas v imenu vseh, ki se zavedamo vloge organizacije Tigr in NOB za ohranitev slovenstva na Primorskem, sprašujemo Puntarji.

Tigrovec, partizan, komunist in narodni heroj Anton Šibelja - Stjenka je v boju z okupatorjem izgubil življenje in s svojim zgledom kaže generacijam Primorcev, kaj ponosnemu in svobodnemu človeku pomeni domovina, jezik, narodna in razredna zavest. S čim sploh lahko utemeljujete upravičenost izbrisa njegovega imena iz imena osnovne šole? Takšno dejanje je zavržno, v nasprotju z osnovnimi civilizacijskimi načeli, v nasprotju z interesom primorskega ljudstva, hkrati pa odraža prizadevanje italijanskih neofašistov, ki preko zanikanja zgodovinskega spomina stegujejo svoje kremplje po slovenski zemlji.

Spomenik narodnemu heroju in ime šole sta v ponos prebivalcem Komna, Primorcem in domoljubom. Mlajšim generacijam nosita sporočilo o pomembnem zgodovinskem obdobju, ko je bila usoda našega naroda na preizkusu in ko je bilo potrebno poprijeti za orožje, da smo ohranili narodovo identiteto in svoj obstoj.

Vaša izjava na družabnem omrežju Facebook nas ne prepriča, saj se izključuje z navedbo v Primorskih novicah, kjer pravite: ''Pozabimo že enkrat na zgodovino...''. Mi ne želimo pozabiti svoje zgodovine, ker vemo, da narod, ki se ne zaveda svoje zgodovine, nima prihodnosti in si je tudi ne zasluži.

Zahtevamo jasno zagotovilo, da se v času vašega mandata ime osnovne šole ne bo spreminjalo. V nasprotnem primeru pa v Komen pridemo s sporočilom in z zahtevo, da ne bomo dovolili, da se skruni njegovo ime.

Marko Bandelli, Puntarji prihajamo v Komen!


Ljubljana, 25.11.2014

Puntarji, gibanje za aktivno državljanstvo