Novice‎ > ‎

Ko fašizem postane razpoznaven znak normalnosti, je upor naša dolžnost!

objavljeno: 9. mar. 2016 11:34 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 9. mar. 2016 11:35 ]

Od septembra, ko so na državno mejo prišle prve večje skupine bežečih ljudi, se fašistični diskurz in nacionalistična simbolika krepita na lažeh in strahovih pred begunci. Sovražna nastrojenost do moških, žensk in otrok, ki so svoje domove zapustili zaradi vojne in gospodarskega opustošenja, razpihujejo vse bolj glasne populistične politične opcije in neonacistične skupine, reprezentirane skozi kritik nesposobne množične medije. Slednji so tako sokrivi in obenem tudi soodgovorni za širjenje pavšalnih in lažnih informacij, sejanju strahu med ljudmi in sovražnosti do Drugega, ki je (realno) človek potreben pomoči in varnega zatočišča. Postavljene žičnate ograje, razne pregrade, tehnične in druge ovire so fizično
 ločile nas od Drugih.Torej, nam pripadajo človeku priviligirane pravice, njim pa ne. Zakaj ne?

To grobo in nasilno delitev človeške eksistence na dve območji, ki ju ločujejo zidovi, policijski psi, birokratski nadzor, Frontex patrulje, rezalne ograje in prisilni izgoni, zahtevajo kapitalski interesi. Znotraj postavljenih schengenskih meja, v kateri domuje tako imenovana demokracija, se razraščajo bančni sistemi, korporacijski interesi in fašistične elite. 
Jasno je, da v svetu globalnega trga ljudje niso svobodni. V večini primerov nimajo niti osnovne pravice, da se gibljejo in si poiščejo primeren dom. Zaprti so zunaj Evrope in postavljeni v pozicijo izključenosti. Fašistoidne evropske in druge politike so postopno onemogočile beguncem izhod iz kriznih situacij in zaprle prehod po Balkanski ruti.

Živimo v času, ko se moramo zoperstavljati raznim fašističnim praksam. Ljudi je potrebno osveščati, širiti strpnost in solidarnost ter spodbujati h kritičnem prevpraševanju družbenopolitičnih situacij v družbi. Vrsti nasilnih dogodkov nad begunci, migranti, požigov azilnih domov in mošej po Evropi, so se pridružile tudi nacifašistične akcije pri nas, ki so se preimenovale v akcije zaskrbljenih državljanov. Strah in zmedo med ljudmi ljubitelji rasistične in ksenofobne propagande stopnjujejo tudi v onemogočanju nastanitev za begunce in prosilce za azil.

Zaradi soočanja družbeno-politične situacije, v kateri se stopnjujejo različne oblike sovražnosti do Drugih in širi preplah med ljudmi, Protirasistična fronta brez meja odpira prostor diskusije, kritičnemu obravnavanju minulih dogodkov, begunski in azilantski problematiki, v prostorih Inštituta za varovanje krasa, Titov trg 2, v Postojni, dne 17.03.2016, ob 18:00 uri. V diskusijo se bodo vključevali Puntarji, aktivisti, lokalno prebivalstvo in vsi ostali zainteresirani. V upanju nadaljnje skupne gradnje mreže solidarnosti in odpora fašizaciji družbe, vljudno vabljeni.

Smrt fašizmu!

Pridruži se in deli na "Knjigi obrazov"