Novice‎ > ‎

Je Borut Pahor primeren govornik za počastitev spomina na padle borce?

objavljeno: 9. okt. 2015 04:48 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 9. okt. 2015 04:51 ]
PUNTARJI smo bili obveščeni o izboru gostov, ki naj bi jih organizator povabil na žalno svečanost pri spomeniku in grobnici padlih borcev NOB in aktivistov OF, katera bo na Cviblju v Žužemberku 24. oktobra 2015. Memorialni govor naj bi imel Borut Pahor, predsednik države. 
V gibanju Puntarji zavzemamo stališče, da omenjeni predstavnik političnega vrha ni primeren govornik na žalni slovesnosti s katero se spominjamo več kot 2000 žrtev druge svetovne vojne na tem območju. Omenjeni govornik s svojimi dejanji izkazuje in zastopa vrednote, ki so pogosto v nasprotju z vrednotami NOB, dopušča klevetanje in blatenje partizanskega boja in aktivno ali s svojim neodzivanjem podpira obujanje in čaščenje domobranstva. 

Predlagamo, da se govornike išče med rojaki, ki so se doslej že izkazali kot borci za resnico in vrednote NOB in so si s svojim dosedanjim delovanjem zaslužili naše spoštovanje.

Zato v imenu spomina na padle borce NOB in aktiviste OF, javno pozivamo organizatorje žalne slovesnosti – glavni odbor ZZB NOB Slovenije, ZB za vrednote NOB Novo Mesto, KO ZB Žužemberk, odbor VII. Korpusa NOV in POS ter Občino Žužemberk, da ne omogočijo nastopa in s tem promocije politika, ki spodkopava vse tisto, za kar so se borile in umirale generacije naših staršev.

Puntarji, gibanje za aktivno državljanstvo

Borut Pahor v Rovtah, 23.8.2015
Borut Pahor je na tej sliki nagovoril zbrane na prireditvi v Rovtah, avgusta 2015. Prikazan je napis, ki ga je s svojim govorom počastil. Gre za eno izmed mnogih prireditev kjer se pieteta in spomin na umrle izrablja za politično gonjo proti NOB in revoluciji ter poskuša kot "pravo" slovensko vojsko prikazati domobrance, partizanske borce pa narediti za zločince. Pri tem se skriva, da je bilo domobranstvo organizirano pod okriljem in neposrednim poveljstvom nacistične SS in da so pripadniki te vojaške grupacije zagrešili krute zločine nad slovenskim ljudstvom.


Lahko tak človek z mirno vestjo počasti tudi spomin na padle borce?
Lahko tisti, ki bomo tam zbrani, z mirno vestjo poslušamo njegov govor?

Facebook Google+ Twitter