Novice‎ > ‎

Civilna fronta - Izjava za javnost

objavljeno: 29. jun. 2016 13:36 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 29. jun. 2016 13:39 ]

V Civilni fronti Vstala Primorska - Vstani Slovenija poročanje in komentiranje nekaterih medijev ter komentiranje nekaterih drugih vpletenih doživljamo kot pritiske, namerno zavajanje in manipuliranje.


V vnaprej posneti oddaji Pop TV-ja 24UR, predvajani na dan protesta ob 22:30, je infrastrukturni minister Peter Gašperšič izkoristil izjavo predstavnika fronte Mladena Jovičiča, ki ministra obtožuje zavajanja javnosti češ, da Luka Koper zavrača sodelovanje. Jovičič, sicer član Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti, je namreč v izogib manipulacijam glede vseh podatkov, soglasij in dovoljenj, ki jih Luka potrebuje za širitev in razvoj, pogodb in korespondenc predlagal razgrnitev le-teh v javnem soočenju, saj bi tako nedvomno ugotovili čigava resnica je prava. Minister se do predloga ni opredelil, je pa izrazil, da je po njegovem mnenju spor zglajen, da so tako ustvarjeni vsi pogoji za sodelovanje in da sta ministrstvo in Luka na istem bregu. Od navedenega seveda nič ne drži: Luka je vedno bila pripravljena na pogovore, ves čas se je ustrezno odzivala na zahteve in potrebe ministrstva, na drugi strani pa so bili zahteve in predlogi Luke ves čas ignorirani in zavračani. Zaradi nesprejemljivega manipuliranja, predvsem pa nesposobnega vodenja svojega resorja tudi v zvezi z vsemi zapleti pri prepotrebnem 2. tiru med Divačo in Koprom je razrešitev ministra nujna.


28. 6. 2016 je bila v Kopru na protestu "Slovenija je naša država in Luka Koper je v naši državi" izražena in neposredno v francoščino prevedena podpora francoskim delavcem, ki se že več kot tri mesece borijo na ulicah proti krčenju delavskih pravic, v programu pa se nismo dotikali nedavnega referenduma o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije kot navaja npr. Siol.net.


V Odmevih je voditeljica Rosvita Pesek predstavnika fronte Petra Majcna, sicer predsednika Konfederacije sindikatov KS 90, opomnila, da zahteve civilne fronte ne kličejo po umirjanju okoliščin, spomnila pa je tudi na nastop drugega predstavnika fronte Mladena Jovičiča v oddaji Tarča z naslovom "Luka Koper, novo vladno lomastenje?". V njem je Jovičič predstavnikom oblasti v imenu fronte povedal, da bodo pogovori od sedaj dalje potekali pod pogoji fronte in oblastnike povabil na včerajšnji protest. Prepričani smo, da smo kot predstavniki 99 % bili preveč vljudni in prevečkrat nemo ali zgolj z godrnjanjem opazovali lomastenje vsakokratne oblasti in strank po državnih in javnih podjetjih, plenjenje skupnega premoženja in prodajo le-tega, mnogokrat pod vsakršno razumno ceno. Tuji lobisti v slovenskih podjetjih prepoznavajo potencial, ki ga domača t. i. elita ni sposobna upravljati, zato tudi pod mizo prodaja tisto, kar so ustvarjale predhodne, pa tudi sedanja generacija, v zameno za provizijo in rente, ki seveda pristanejo v žepih kolaborantov - tako poimenovanje si namreč zaslužijo tisti, ki se uklanjajo tujemu oz. kateremukoli kapitalu. Opozarjamo, da je državno premoženje last vseh nas in da je oblast z njim pooblaščena le upravljati, ne pa ga tudi prodajati!


Ravno tako se ne strinjamo z izjavami izvršnega sekretarja Društva Mali delničarji Slovenije Grege Tekavca, da so plače zaposlenih v Luki Koper previsoke in da je delavsko soupravljanje nekaj, kar ne pripomore k razvoju in rasti podjetja. Smatramo, da je namen spotikanja ob standard zaposlenih v Luki, za katerega so se in se vedno znova borijo, zelo nizkoten, saj želi le zanetiti ljubosumje in spor med delavstvom, med »prekerci« in zaposlenimi, med brezposelnimi in zaposlenimi, med dostojno plačanimi in izkoriščanimi. Plačila zaposlenih v Luki Koper morajo postati standard, ne pa biti obravnavana kot privilegij. Dodajamo, da podatki o plačah, ki jih navaja predstavnik malih delničarjev, niso verodostojni, ampak bistveno pretirani.


Delavska participacija je v modernih gospodarstvih uveljavljena kot ekonomska demokracija, ki delavce prepoznava kot najpomembnejše deležnike v podjetju. Strokovne analize vrednosti podjetij ugotavljajo, da t. i. človeški kapital precej presega vrednost finančnega in predmetnega kapitala, torej vložka lastnikov v obliki denarja in materiala. Mnenje o neustreznosti in nepotrebnosti delavskega soodločanja sodi v neke druge čase, ne pa v razvito družbo.


Civilna fronta VSTALA PRIMORSKA – VSTANI SLOVENIJA


Facebook Google+ Twitter