Žalna svečanost v Postojni

objavljeno: 3. nov. 2015 11:26 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 3. nov. 2015 11:31 ]

Puntarji smo v temeljnih načelih zavezani spoštovanju pridobitev in vrednot NOB. Večina naših članov je tudi članov ZZB za vrednote NOB. Z mnogimi krajevnimi in območnimi organizacijami ZB zgledno sodelujemo pri ohranjanju spomina na žrtve fašizma in nacizma, pa tudi na drugih področjih. Eden najboljših primerov odličnega sodelovanja med Puntarji in ZB je vsekakor v Postojni, kjer se trudimo na primeru pokazati, da s sodelovanjem lahko dosežemo tisto, kar vsak posebej zelo težko… To pa je vsekakor upor proti ponovnemu razrastu fašizma v vseh njegovih pojavnih oblikah.
V spomin na naše prednike, ki so žrtvovali največ, kar so imeli zato, da danes živimo svobodno in govorimo svoj jezik, smo se Puntarji skupaj s predstavniki KO in OO ZZB Postojna poklonili njihovemu spominu 31.10.2015 v Postojni, Orehku in na Ravbarkomandi pri Postojni.


Govor predsednice KO ZB Postojna Brune Olenik, prebran ob tej priložnosti.

Žalna svečanost ob dnevu spomina na mrtve
31.10.2015 ob 11hZ ROKO UPORNO V GRUDO DOMAČO,


SEME SVOBODE STE ZASEJALI!

SETEV JE VZKLILA, VI PA ODŠLI STE, 

ZLATO STE KLASJE NAM DAROVALI.

Spoštovani vsi prisotni. 

Danes smo se zbrali v imenu spomina na tovariše, ki so z svojimi življenji tlakovali pot v svobodo. Osvežimo si spomin na čas med narodno osvobodilno vojno in ustvarimo most v današnji čas.

Tu smo, ker smo prepričani, da se dogodki, ki so se dogajali s skoraj neverjetno moralno in legendarno veličino partizanskih bork in borcev v obdobju NOB, ne smejo zapasti v pozabo.


Zato, ker se danes pogosto pozablja, da je bil cilj vseh okupatorjev slovenske zemlje uničenje naroda, še posebno na Primorskem, ko je Benito Mussolini dejal, da je treba iztrebiti to manj vredno »barbarsko raso«.


Sledilo je genocidno obdobje, ki ga je izvajala takratna italijanska fašistična oblast! Najprej prepoved maternega jezika, potujčevanje, zapori, trpljenje. Rodil se je upor proti ukinitvi človekovih pravic! TIGR – v Trstu, Istri, Gorici in Reki, po celi Primorski je vzplamtel upor golorokih mladeničev in mož, proti strašnemu stroju – fašizmu!


Nato je prišel še hujši sovražnik – nacizem. Mnogi so trpeli v nacističnih taboriščih. Niso se vsi vrnili. Primorska zgodovina je pisana z krvjo trpina. Sprašujem se ali se ta epopeja trpljenja in žrtvovanja ohranja v dovolj hvaležnem in spoštljivem spominu ?
Ob misli na tisoče partizanskih borcev, aktivistov in aktivistk OF, na vse, ki so na različne načine sodelovali in podpirali NOB do končne zmage pred 70 leti nad nacifašizmom, da je slovenski narod obstal kot narod.


Zato dragi tovariši in tovarišice… odgovornost nas vseh je, da dediščina in vrednote NOB ostane živa! Ne smemo dovoliti, da se spreminja zgodovina z raznimi »pričevalci«, ki zagovarjajo medvojno domobranstvo in s tem izdajo in sodelovanje z okupatorjem.


Mlado a pokončno slovensko gibanje Puntarji Slovenije je pokazalo na pravi obraz naših politikov, ki se udeležujejo domobranskih proslav in maš. Njihovi žvižgi iz tolminske primorske proslave so odmevali po celi domovini! Punt! Punt! Punt!

Ohranimo obraz pred zgodovino, spoštujmo vrednote NOB in mnoge žrtve, ki so padle za domovino!

 

  Facebook Google+ Twitter
Comments