Zakaj žvižgajo Puntarji

objavljeno: 21. sep. 2015 08:26 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 21. sep. 2015 08:33 ]
Povzetek intervjuja iz sobotnega prispevka 24ur (tiskana izdaja, 19.9.2015)*KDO BO REŠIL ZMEDENO LJUDSTVO

Kdo so žvižgači in kakšen je bil namen njihovega dejanja na slovesnosti ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini vTolminu, ko so izžvižgali prihod Pahorja in govor Brgleza. Pridobili so simpatizerje in si na grbo nakopali sovražnike.

Po tem dogodku se je javnost razdelila na tiste, ki so izžvižganje prihoda predsednika države Boruta Pahorja in govora predsednika državnega zbora Milana Brgleza ostro obsodili, in na tiste, ki so mu ploskali. Prvi menijo, da je uporniška skupina zelo grobo prestopila mejo kulturnega obnašanja, medtem ko so simpatizerji potezo navdušeno pozdravljali, saj se tudi sami ne strinjajo z anomalijami v Državi.

NISMO HULIGANI 

Skupina, ki se je odločila, da glasno pokaže neodobravanje, so Slovenski puntarji. Gre za društvo, ki ni samo sebi namen, kot so nekatere politične stranke. "Mi smo glasen produkt sedanjega časa, v katerem nam država jemlje z ustavo dodeljene pravice", pojasni njihov član Lojze Podobnik. Podobnik, sicer upokojeni kriminalist, pravi, da tolminski žvižgači niso nasilneži, izgredniki in huligani, za kakršne so jih po dejanju nekateri označili, ampak so civilno gibanje z jasnimi smernicami: 
"Smo borci za boljši jutri in veliki nasprotniki kapitalizma, v katerem vidimo zlo za človeštvo. Smo za družbeno ureditev, v kateri ni družbenih razredov izkoriščevalskega kapitala, ki človeku jemlje dostojanstvo. Mi smo Puntarji, kritiki današnjih družbeno-političnih razmer, ki ko se z nečim ne strinjamo, to tudi jasno pokažemo."

UPRETI SE ELITAM 

Upornike, kot svoje misli nadaljuje, napaja zavest o slabem statusu državljana Slovenije, ki je dokaj podoben razmeram v času kmečkih uporov in obdobju pred drugo svetovno vojno, ko se je človek z orožjem uprl vladajočim elitam. "To je razlog, da v nas iskri želja po spremembi, po uporu", še pove Lojze Podobnik, ki bi rad vse tiste, ki so obsodili žvižganje, nagovoril k razmisleku. Tako se je glede na kritike dejanja odločil, da na svetovnem spletu  razširi zapis z razmišljanji in ozadjem dogodka v Tolminu, v katerem zapiše, da se moramo poglobiti vase. "Vsi tisti, ki ste se zgražali nad našim žvižganjem v Tolminu: zavedajte se, poglobite se vase, odkrijte resnico in spoznali boste zmoto, da s svojim nastopom niste ravnali v prid Slovencem".

SLOVENIJA JE BOLNA

"V naši ljubi Sloveniji je vse postavljeno na glavo, vse gre narobe in vse, kar se načrtuje, je zanič. Država Slovenija je bolna. Vsi udje politične oblasti imajo neozdravljivo bolezen. Bolni so voditelji, njihovi pomagači, bolni smo državljani, kar našim vnukom napoveduje slabo popotnico. V naši politiki je preveč nastopačev, pridobitnikov, ki ne vedo, kaj sta srčna kultura in etika obnašanja. Puntarji pa se zavedamo, da je človeku treba vrniti človečnost, in za to se bomo borili", dodaja naš sogovornik. 

O NOVI POTI 

Pravi še, da moramo še marsikaj postoriti, da bomo imeli zdrave odnose in dostojno življenje. "Tistim, ki živijo na robu, je treba vrniti samozavest, bogatim pa odpreti oči in iz njihovih glav izbiti oholost, pomembnost in lažno večvrednost. Začrtati moramo novo pot, ki bo slonela na moralnih vrednotah, in zavedati se moramo, da je človek rojen za ljubezen, ne za sovraštvo. Poštenje naj bo tisto, ki bo spreminjalo našo misel, in naj bo vodilo našega bivanja danes, jutri in vedno" svoje misli strne Lojze Podobnik.

Avtor: Polona Krušec

*Intervju izraža osebno razmišljanje udeleženca in avtorice