Vsesvetovni protest: ČLOVEŠTVO ZA PODNEBJE (Proti povzročiteljem klimatskih sprememb)

objavljeno: 20. sep. 2014 12:57 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 20. sep. 2014 13:17 ]
Marš "Ljudje za podnebne razmere" (People's Climate March) se zgodi v nedeljo, 21. septembra, ob srečanju svetovnih "voditeljev" v OZN na temo klimatskih sprememb. 
Klimatske spremembe na Zemlji, so vse očitnejše, takorekoč ni več področja, ki ostaja neprizadeto. Znanstveniki se bojijo, da je civilizacija že prešla točko brez vrnitve. 
Skrajni čas je, da se povežemo svetovno ter izrazimo srd do omahljivega vedenja svetovnih politikov, ki še vedno klečijo pred poslovnimi interesi korporacij. 

Človeštvo za podnebje
Obeta se eden največjih podnebnih protestov v zgodovini.

Že sedaj je proteste napovedalo okoli 2000 mest po vsem svetu. 

-------------------------------------------
KJE: Vsa Slovenija, kjerkoli!
KAJ: izrazimo protest proti domačim in svetovnim voditeljem, ki trgujejo z nedotakljiivim - življenjem vseh bitij na Zemlji
KAKO: Napišite pismo bralcev. Napišite protestno izjavo na svoj FB ZID. Udeležite se protesta virtualno (na ta dogodek). Pridružite svoj podpis na Avaaz. Izdelajte svoj transparent ter ga razstavite. Nastopite in govorite o tematiki. Organizirajte svojo lastno-izvirno miniakcijo in nam jo pošljite. Fotografirajte in snemajte. 

KONKRETNI ŽE NAPOVEDANI DOGODKI v okviru ali kontekstu protesta (vpisani v Avaazov zemljevid):

People's Climate March Ljubljana, Maribor
16.00. Prešernov trg, 1000 Ljubljana
Posvet Sporočila znanosti o podnebnih spremembah
dvorana SAZU, Novi trg 3
Torek, 23. septembra, 9:00

-------------------------------------------

V Sloveniji (in tudi na Balkanu) imamo precej konkretne razloge za to, da se množično vključimo v proteste - vse pogostejše ujme, poplave in neprekinjeni dež so znanilci srhljivih sprememb našega okolja. TEŠ-6 pa ni le simbol korupcije in zlorabe zaupanja javnosti, pač pa tudi spomenik političnemu in ekonomskemu cinizmu, zaradi kakršnega so se stvari na planetu Zemlja zaostrili do neznosnosti in do točke, ki ponuja vse manj povratka. 

Upam, da se bomo v Sloveniji končno prebudili iz okoljskega dremeža-pasivnosti, in se v protest 21. septembra vključili VSI, ki čutimo, da je čas za odločne spremembe. Ne le okoljevarstveniki in družbena gibanja, pač pa tudi sindikati, znanstveni inštituti, pisatelji ... vsi, ki imamo privilegij, da smo informirani.

V ogled toplo priporočamo ogled dokumentarca DISRUPTION (MOTNJA/PREKINITEV)
saj odlično pojasni kontekst v katerem se protest dogaja, obenem pa ponudi dober vpogled v znanje, ki ga v Sloveniji primanjkuje: kako množične proteste dobro organizirati:

Film 
http://vimeo.com/watchdisruption/movie

Mesto za ustvarjanje in napovedovanje dogodkov: 

https://secure.avaaz.org/en/event/climate/?source=blast&cl=5790701160&v=44558

Portal osrednjih organizatorjev v NY:
http://peoplesclimate.org/global/

Slika dogodka: People's climate march (avtorica Crystal Clarity)
Comments