Miro Mlinar - Grahovo 6. april 2016

objavljeno: 18. maj 2016 11:34 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 18. maj 2016 11:34 ]
Mlinar Miro predsednik Združenja borcev za 
vrednote NOB Cerknica
Pozdravne besede na shodu v Grahovem dne 6.4.2016


     Na današnji dan pred 75. leti so fašistične države napadle skupno domovino in s tem tudi Slovenijo. Udrli so vseh strani ter nas okupirali. Dileme ni bilo uprli se bomo so kmalu po okupaciji sklenili mladi ljudje, študenti, člani komunistične partije in na klic le-teh so se jim pridružila mnoga domoljubna društva in zveze.

     Takoj so se začele ustanavljati grupe borcev, na to partizanske čete, bataljoni v nadaljnjem boju odredi, brigade, divizije in korpusi  in v štiri letnem boju premagali okupatorja, žal niso premagali izdajstva in pro-fašizma. Da je to res danes imamo sramotni zid tukaj pred nami in stotine farnih plošč po vsej Sloveniji. Sporočilo je enotno za vse so krivi komunisti, ki so pobijali - morili po njih narodno vojsko in nedolžno prebivalstvo. Vprašam pa ali so bili komunisti otroci pri Strunjanu, borci Pohorskega bataljona, družina Šarh in Maslo, borci Notranjskega odreda, mnogi odpeljani v  taborišča, ustreljeni v Danah, škof Tomažič in trinajst duhovnikov odpeljani v zloglasno ustaško taborišče Jasenovac, učiteljica Štefka Prešern katero so domobranci zverinsko umorili na pobočju Križne gore in samo za to, ker je mlade ljudi učila slovenske besede. Nešteto domoljubov je končalo na seznamih duhovnikov ti pa so razvrščali kdo gre pred strelski vod, kdo pa v taborišča, kdo v izgnanstvo. Duhovniki so novačili mlade fante in jih spreobračali v izdajalce ter predajali pod poveljstva okupatorskih oficirjev. 

     Pred kratkim sem prebral Velikonočni intervju g. škofa Zore Stanislava v Gorenjskem glasu, kjer navaja, da bi blagoslovil tudi partizanske grobove in spomenike če bi se partizanstvo znebilo tistega kar mu ne sodi in ga obremenjuje.  (Gospod Zore kaj niste bili vrsto let na Primorskem in spoznali njihovo trpljenje). Verjetno je mislil da bi PARTIZANI morali biti pod poveljem škofa Rožmana, duhovnika, ki je izrekel dobrodošlico vsem okupatorjem, blagoslavljal izdajalske enote belogardistov in domobrancev, skupaj s enotami SS. Tega istega škofa je RKC spoznala za mučenca, sodišče pa ga je rehabilitiralo kot nedolžnega, verjetno na pobudo Papeža in moč Vatikana. Ob tem se vprašam ali je Papež s tem početjem blagoslovil tudi Holokavst in vsa početja fašistov v taboriščih, njegova molitev in poklon žrtvam Holokavsta v Izraelu očitno nista bila iskrena.

     Danes od tukaj moramo sporočiti mestu in svetu, Parlamentu in Vladi, Predsedniku države in Ustavnem sodišču, pravim vernikom in duhovnikom, ki vernikom častno in pošteno služijo, da je preveč  laži, naboj sovraštva pa prenapet. Bodimo poštena in častna družba v kateri ni mesta za izdajstvo, vsa obeležja - farne plošče naj se odstranijo iz cerkva, prepovejo delovanja društev, ki lažno razlagajo zgodovino in malikujejo izdajstvo in fašizem.

Kar se tiče pobud za memorialne spomenike  sem za, in sicer naj se postavi velik KRIŽ na katerem bi bil napis:
                                             
S KRIŽEM ZAPELJANI
POD KRIŽEM POKOPANI
ZA VEČNO ZAZNAMOVANI
IZDAJALCI SLOVENSKEGA RODA

Comments