Izjava podpore kolektivu Ustvarjalne Platforme INDE

objavljeno: 18. jan. 2017 12:33 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 18. jan. 2017 12:39 ]

Režim z vse večjo silo in z vse več ihte napada avtonomne prostore, kjerkoli se ti pojavijo. Potem, ko je bila v Ljubljani grobo in nezakonito napadena Avtonomna cona Rog, ko je v Novem mestu občinska uprava grozila, da bo izselila Sokolca in ko so v Izoli že zaprli avtonomno cono Argo, grozi uničenje še kolektivu UP Inde. V delu zapuščene tovarne, v nekdanjih invalidskih delavnicah, je skupina entuzijastov zgradila ustvarjalno platformo, ki že drugo leto nudi prostor mladim ustvarjalcem iz Kopra in širše.

Izpraznitev skvota zahteva DUTB, z izgovorom, da želijo odstraniti nevarne odpadke. Skvoterji poudarjajo, da je to mogoče narediti brez prekinitve delovanja kolektiva, saj so azbestni odpadki razmeroma oddaljeni od tistega, sicer manjšega, dela industrijskega objekta, ki so ga podporniki kolektiva UP Inde sanirali in ga s številnimi dejavnostmi uspeli uveljaviti kot pomemben regijski prostor alternativne mladinske ustvarjalnosti in družbenega aktivizma.

Slednje, družbeni aktivizem, je glavni razlog zaradi katerega oblastniki po vsej Sloveniji preganjajo neformalno organizirane skupnosti. Zavedajo se, da ti prostori omogočajo ljudem zbiranje, pogovarjanje, neodvisno ustvarjanje in samoorganiziranje. Zavedajo se, da se delavski razred, tudi s pomočjo svobodnih območij znotraj ruševin nekdanjih tovarn, na novo vzpostavlja. Protesti, ki so pred leti zajeli Slovenijo ne pojenjujejo. Sprva zgolj izražanje splošnega nezadovoljstva, dobiva smisel v boju zoper vse bolj očitno razkrite akterje neoliberalizma. Na novo so se oblikovale ideje socializma in neposredne demokracije. Pobude in akcije, ki so se rodile v vstajniškem vrenju, se danes povezujejo v gibanja, pridobivajo podporo alternativnih sindikatov, civilno-družbenih organizacij, vzpostavlja se vez med revolucijo, NOB in današnjim bojem novega, drugačnega, a še vedno istega delavskega razreda. In tega je oblastnike strah.

Lanski upor v Luki Koper je združil civilno-družbena gibanja s sindikati. Režim je poskrbel za čistko med podporniki upora s Primorske Univerze. Tokrat je kazen usmerjena proti UP Inde. Današnji protest delavcev pred Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je ponovno pokazal, da smo delavci močni, ko se povežemo v enoten delavski razred. Avtonomni sindikati povezani z avtonomnimi gibanji predstavljajo tisto družbenopolitično silo, ki je noben, še tako brutalen režim, ne more ustaviti.

Zato podpiramo tovarišice in tovariše iz Ustvarjalne platforme INDE v njihovem boju za ohranitev avtonomnega območja ustvarjalnosti in delavskega boja.