Puntarji v letu 2014

objavljeno: 17. jan. 2015 11:31 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 21. feb. 2015 08:29 ]

PriPUNTaj SE!

 

V aprilu 2014 je minilo leto dni od ustanovitve prve regijske organizacije Primorskih puntarjev. Puntarji smo se organizirali kot združenje avtonomnih posameznic, posameznikov in skupin, ki se aktivno zoprstavljamo fašizmu, nacionalizmu in neoliberalizmu. Svoj boj temeljimo na ideji socializma in neposredne demokracije.

V enem letu smo iz vstajniške organizacije, ki je štela manj kot dvajset članov, prerasli v gibanje, ki je zaznamovalo slovenski civilno-družbeni in politični prostor, ki svojo idejo in članstvo širi preko meja Slovenije in se povezuje z vrsto naprednih mednarodnih organizacij. Kratek pregled najpomembnejših akcij in dosežkov v letu 2014 pokaže, kako lahko majhna skupina predanih posameznic in posameznikov, na temelju prostovoljstva in nestrukturirane organizacije, naredi spremembo.

Zavedamo se, da je pred nami še ogromno dela. Naš cilj je izgradnja pravičnejše, človeku prijazne družbe, ponosnih posameznic in posameznikov. Gradimo družbo znanja, odgovornosti in zaupanja. Zavedamo se pasti, ki nas na tej poti čakajo. Zavedamo se moči, ki jo imajo tisti, ki so nas oropali ekonomske in politične samostojnosti in, ki so si prisvojili državo ter sedaj državni aparat uporabljajo proti lastnemu ljudstvu. Zavedamo se, da so ti isti, ki so naredili vse, da bi razgradili pojem državljanske in delavske razredne zavesti, hkrati vzpostavili izjemno močno razredno zavest finančnega in političnega razreda, razreda, ki preko vzvodov kapitalskih trgov, politične in vojaške moči, medijske in kulturne prevlade, ustvarja globaliziran novi svetovni red, peščice izjemno bogatih, ozkih t.i. "družbenih elit" in 9% tistih, ki v podganji dirki za "uspešnim življenjem", skrbi za ugodje, razvedrilo in varnost zgornjega odstotka. Vsi ostali, 90%, smo bolj ali manj obsojeni na življenje potrošnika-sužnja ali brezpravno životarjenje na obrobju družbenega dogajanja, v popolni osebni izolaciji, sredi množice prav tako osamljenih in razočaranih otopelih posameznikov, ki jih prevladujoča medijska kultura prepričuje, da so si sami krivi za svoj neuspeh. Prav zato, je eden naših prvih ciljev ponovna izgradnja skupne "delavske" razredne zavesti, ki je pogoj za uspešno organizacijo in spremembo družbe kot take. To novo "delavstvo" zajema vse skupine zaposlenih v gospodarstvu, podjetnike, zaposlene v javnih storitvah in javni upravi, redno zaposlene, samozaposlene, prekerce in tudi tisto veliko skupino brezposelnih, ki jih neoliberalni sistem drži v rezervi, da lahko vrši pritisk na zaposlene. Prav tako v ta razred sodijo kmetje, upokojenci, študentje, dijaki.

Naši cilji so veliki, ideje jasne in razločne in kar je morda najbolj pomembno, pripravljamo se na vztrajen in dolgotrajen proces družbene preobrazbe.

Facebook Google+ Twitter

JANUAR

 

Ustanovitev Gorenjskih puntarjev

Vse več nas je in vse močnejši postajamo. Gorenjski puntarji so ustanovljeni kot del Puntarskega gibanja. Ne, mi nismo stranka in tudi ne bomo. Bomo pa kot široka ljudska fronta preoblikovali to družbo in jo vrnili ljudem.

 

 

 

Gorenjski Glas: Gorenjski puntarji za prijazno državo

 

FB stran: Gorenjski puntarji

 

 

 

FB objava

 

FB objava: Izjava za javnost

 

 

 

 

 

Poslanica ljudstvu Bolivarske republike Venezuele
Puntarska gibanja v znak prijateljstva z ljudstvom Venezuele in v zahvalo Veleposlaništvu Bolivarske republike Venezuele za podporo v našem boju proti domačemu in svetovnemu neoliberalizmu.

Seja na temo javnega zdravstva v Državnem zboru
Naš pogled in zahteve so bile predstavljene v izjavi za javnost in v Državnem zboru

www.trzican.si: Aktualni problemi na področju zdravstva


FEBRUAR

 

FB objava

Javni protest Državnemu zboru
Neprimerno vodenje seje Odbora za zdravstvo DZ na javni predstavitvi mnenj v Državnem zboru RS

 

 

 

Podpora Združeni levici
Ob ustanovnem kongresu Združene levice smo čestitali novonastali politični organizaciji, ki z nami deli vrednote socializma.

 

 

FB objava


Nesimo jih VUN - Velika dvorana mestne občine Nova Gorica
Predstavitev vstajniške številke ČKZ, sodelovalnega dokumenta Sestavljanka za dekriminalizacijo vstaj ter pričevanja in razprava o sistemskem nasilju, (pravni) obrambi odpora in solidarnosti.

 

 

 

Podpora BIH v boju proti imperializmu

 

FB objava


 

MAREC

 

FB stran: Mariborski puntarji


 

 

Ustanovitev Mariborskih puntarjev

Puntarji nadaljujemo svoje poslanstvo. Tovarišice in tovariši s totega Mariborskega konca so se odločili, da se nam pridružijo v naši borbi za boljši svet.

IZJAVA ZA JAVNOST

Delavstvo sveta, izžeto in ogoljufano, oropano ponosa in dostojanstva, se vedno znova podaja v bitko s kapitalom. Na eni strani je nakopičena vsa moč države, represivnih organov, medijev, ves pohlep in pokvarjenost tistih, ki si lastijo naše usode in podlost tistih, ki so za prgišče srebrnikov pripravljeni izdati brata. Na drugi strani pa smo mi, posameznice in posamezniki, delavci, brezposelni, samozaposleni, kmetje, študentje, naši starši in naši otroci. Nimamo kapitala, s katerim bi kupovali poslanska mesta in njih glasove, sodnike in njih odločitve, medijski vpliv in medijsko resnico.

Vse, kar imamo in kar lahko damo, smo MI. Podarimo, posvetimo in podelimo lahko naš glas, naše roke, naša telesa, ki jih zastavimo ZA PRAVICO. Vse, kar lahko damo, je DVA MILIJONA človeških src, ki se združujejo v enotno reko, ki naj odplavi korupcijo, goljufijo, prevarantstvo in izdajstvo.

Rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik so svoja telesa zakopali globoko v zemljo za vse nas in tisto, kar smo jim MI za to dolžni, je v prvi vrsti naša MOČ VZTRAJANJA PRI RESNICI.

Podpora rudarjem RTH
MANJ STRAŠNA NOČ JE V ČRNE ZEMLJE KRILI,

KO SO POD SVETLIM SONCAM SUŽNI DNOVI!

 

FB objava: Izjava za javnost

 APRIL

 

2. april 2014 - Ustanovitev civilne iniciative

Puntarji, gibanje za aktivno državljanstvo


Puntarsko gibanje je s tem dejanjem, po skoraj enem letu od ustanovitve Primorskih puntarjev ter letu in pol neprestanih vstaj, bojev in prizadevanj za demokratizacijo družbe sklenilo, da formalizira svoje delovanje v obliki gibanja, široke ljudske fronte, ki si je v boju zoper neoliberalne oblastnike zastavila temeljni cilj: vzpostavitev socializma in neposredne demokracije.

 

 

 

 

Protest proti novemu zakonu o visokem šolstvu

Javno šolstvo naj ostane javno in dostopno našim otrokom. Premalo nas je, da bi dostop do znanja omejevali z denarjem. Premalo nas je, da bi imeli slabe javne šole. In premalo nas je, da bi z našim denarjem polnili račune zasebnih šol.

 

 

 

 

 

FB dogodek

 


FB objava

 

FB objava: Izjava za javnost

 

www.zb-nob-solcava.si: Poklon žrtvam nacizma ob dnevu začetka 2. svetovne vojne na slovenskih tleh

 


 

 

 

 

 

Grahovo pri Cerknici, ORGANIZACIJA SPOMINSKE SLOVESNOSTI OB SPOMENIKU ŽRTVAM NACIZMA

IZJAVA ZA JAVNOST
Tu smo se zbrali zato, ker ne želimo, da bi se grozote, ki so jih pretrpeli naši predniki, še kdaj ponovile in prav zato ne dovolimo, da se spreminja zgodovinski spomin. Zgodovina naj nam bo učiteljica, ne pa predmet aktualnega politikantstva ter zaslepljenega maščevanja tistih, ki so enkrat že izdali svoj narod in bili poraženi ter za grozodejstva, ki so jih zagrešili, tudi kaznovani. Novi rodovi smo jim odpustili, ne bomo pa pozabili in jim dovolili, da Slovenijo še enkrat prodajo tujcem.MAJ

 

SABOTIN

Obnovitev napisa TITO in prižig bakel na predvečer dneva zmage nad nacifašizmom.

Na predvečer dneva zmage so na Primorskem zagoreli napisi TITO. Puntarji in Sekcija Maj 45 smo skupaj povabili k prižigu bakel na Sabotinu:

Danes je boj proti fašizmu in nacizmu vsaj tako pomemben kot je bil v času italijanske okupacije in druge svetovne vojne. Bolj kot spomin, je napis TITO opomin, da nam danes uničujejo javno zdravstvo, javno šolstvo, da razprodajajo podjetja in uničujejo delovna mesta. Medtem, ko vlade druga za drugo poslušno izpolnjujejo politiko neoliberalizma in po naročilu evropskih birokratov in finančnih centrov moči iztiskajo še zadnjo kapljo znoja iz navadnega človeka, mafijska sprega politike in kapitala nemotena prenaša milijarde v tujino, nam pa puščajo bedo, krizo in kredite.

 

SMRT FAŠIZMU, SVOBODA NARODU

 

 

Primorske novice: Spet se vnema boj za Tita

 


FB dogodek

 


ANTIFAŠISTIČNI MARŠ

Na Dan zmage smo Puntarji v sodelovanju z antifašisti s področja nekdanje skupne države organizirali  marš, ki je opozoril, da človeška civilizacija bije novo vojno proti fašizmu in neoliberalizmu.

Najprej so prišli po komuniste

- Nisem protestiral, saj nisem bil komunist.

Potem so prišli po Jude

- Nisem protestiral, saj nisem bil Jud.

Potem so prišli po katoličane

- Nisem protestiral, saj sem bil protestant.

Potem so prišli po sindikaliste

- Nisem protestiral, saj nisem bil v sindikatu.

Potem so prišli pome.

In nikogar več ni bilo, da bi protestiral.

 

 

 

Kazenska ovadba zoper predstavnike ljudstva

Ovadba je bila prvič predstavljena na Antifašističnem maršu v Ljubljani in Mariboru dne 9.5.2014. Pri akciji vseslovenskega podpisovanja ovadbe so sodelovali tudi Puntarji in druga gibanja.

kazenskaovadba.si: Kazenska ovadba zoper predstavnike ljudstva

 


FB objava, FB objava

 POMOČ ŽRTVAM KATASTROFALNIH POPLAV V SRBIJI, BOSNI IN HERCEGOVINI TER NA HRVAŠKEM

Puntarji smo organizirali zbiranje pomoči v Postojni, Idriji, Novi Gorici, Vipavi, Kopru in Tolminu.
Skupaj smo zbrali skoraj 50 ton potrebščin, ki smo jih pospremili in na terenu razdelili pomoči najbolj potrebnim. Akcija se je nadaljevala z zbiranjem pohištva, predvsem postelj in vzmetnic, ki smo jih prav tako sami prepeljali do žrtev in jih pomagali sestaviti.

  

JUNIJ - JULIJ

 

Z ZDRUŽENO LEVICO V DRŽAVNI ZBOR

Puntarji smo se odločili, da bomo kot civilno-družbena organizacija aktivno podprli Združeno levico in na temelju skupnega programa nastopili v boju za socializem in neposredno demokracijo.
Po skoraj dveh letih kaljenja in učenja znotraj vstajniških gibanj in civilne družbe, je nastopil čas, ko je potrebno prevzeti odgovornost, da svoje prizadevanje za družbo v kateri bo človek spoštovan in delo cenjeno, potrdimo tudi s podporo naprednim skupinam v predčasnih državnozborskih volitvah. Puntarjem lastni ideji socializma in neposredne demokracije smo našli v koaliciji Združene levice. Zato smo aktivno pristopili k podpori kandidatom edine zares leve politične grupacije, ki ne nagovarja volivcev pač pa poziva soborce k vztrajanju pri skupnem boju za pravico do dostojnega in sonaravnega življenja v prijazni skupnosti.


www.puntarji.org: Volitve2014

 


www.puntarji.org: Zbrali smo pogum in se podali v boj!

 


 

 

 

 

Na predčasnih državnozborskih volitvah so na listi Združene levice nastopile tri članice in en   član gibanja. Izvedli smo na desetine predvolilnih aktivnosti, okroglih miz, predstavitev programa in se na koncu skupaj s partnerji veselili zgodovinskega preboja levice v Državni zbor.

Birgitta Jónsdóttir: Vojna proti človeštvu

Vojna proti človeštvu se dogaja sedaj in tukaj. Medtem, ko hodite v službo, šolo, se vozite z avtom, jeste, spite, nakupujete ... Tam zunaj, vašim očem nevidno a v vsakdanjem življenju še kako otipljivo, oblikujejo strategije izkoriščanja človeških virov, prodajajo vodo, trgujejo z vašim življenjem!

 

 

 

FB objava

 

Puntarji smo sodelovali tudi pri podnaslavljanju filma FAŠIZEM INKORPORATED.

www.puntarji.org: Odprto pismo evropskim poslancem

Odprto pismo evropskim poslancem

Puntarji, Skupina Kazenska ovadba in Protestival smo strogo obsodili način predstavljanja in izkrivljanja resnice v Evropskem parlamentu.
Protest proti prodaji Mercatorja Agrokorju in pobuda za delavsko upravljanje.

Jasno in glasno smo povedali, da bodo za divje lastninjenje in razprodajo slovenskih podjetij prej ali slej odgovarjali tako politiki, ki so pri tem sodelovali, kot uprave in nadzorniki bank in podjetij. Prodaja Heliosa je v nekaj mesecih razkrila vso izprijenost tovrstnih postopkov, prodaja Mercatorja pa bo prinesla izgubo več tisoč delovnih mest in uničenje do 400 podjetij, ki so   v času pred prodajo poslovali s tem trgovcem. V obeh primerih bodo delavci podjetij sami plačali nakup podjetij, pri čemer pa pred prodajo vlada ni niti želela slišati za pripravljenost, da delavci prevzamejo v upravljanje svoje podjetje.

Protest je pomenil zgolj prvi korak k resnejšemu organiziranju ljudstva, da se prepreči nadaljnja razprodaja podjetij.FB objava

AVGUST

 

www.puntarji.org: S CESTE V PARLAMENT!

 


S CESTE V PARLAMENT!

Združena levica, Puntarji in protestivalske maske smo pospremili poslance Združene levice v Državni zbor.

Ustanovitev Pomurskih puntarjev in podpora delavcem NAFTE PETROCHEM

Puntarji nadaljujemo svoje poslanstvo. Tovarišice in tovariši iz Pomurja so se odločili, da se nam pridružijo v naši borbi za boljši svet. Skupaj z njimi smo podprli zahteve delavcev Nafte Petrochem, ki so s stavko opozorili, da se njihovo podjetje namerno uničuje in da v tem početju sodeluje tudi država s svojo navidezno brezbrižnostjo, ki v resnici izkazuje aktivno vlogo države pri razgradnji nekoč družbenega premoženja, ki tako podcenjeno postaja plen ekonomskih mrhovinarjev. 

 

 

 

 

 

 

www.puntarji.org: Odslej "PUNT! PUNT! PUNT!" tudi v Pomurju

 


www.puntarji.org: Zahteva za odvzem poslanskega mandata

 


Zahteva za odvzem poslanskega mandata

Puntarji in Skupina Kazenska ovadba smo v javnost posredovali zahtevo za odvzem poslanskega mandata pravnomočno obsojenemu politiku, ki bi moral zaradi korupcije prestajati zaporno kazen, ne pa, da zaradi neodločnosti politike in iskanja lukenj v zakonih kot poslanec odloča o zakonih, ki krojijo usodo te družbe.

 

 

 

 

"Vojno proti delavstvu je potrebno razumeti kot pravo vojno. Še posebej v ZDA, kjer se je oblikoval razred poslovnežev, ki se je poenotil v razredni zavesti. Že dolgo sebe vidijo kot borce v razrednem boju zoper delavstvo, hkrati pa si prizadevajo, da tega vsi ostali ne bi prepoznali" 
Noam Chomsky

Tiskovna konferenca proti razprodaji podjetij pred "slabo banko"

Na tiskovni konferenci je Združena levica  predstavila tudi naše stališče.

 


 

www.puntarji.org: V PETEK PROTI RAZPRODAJI PODJETIJ!

 

 SEPTEMBER - OKTOBER

 

www.puntarji.org: Zaustavimo sporazume TISA, TTIP in CETA

 


 

 

 

 

 

Puntarji smo se v septembru pridružili vseevropskemu gibanju za zaustavitev čezatlantskih trgovinskih sporazumov in skupaj s partnerskimi organizacijami ustanovili Koalicijo proti trgovinskim sporazumom. Pričeli smo s pripravami na vseevropski protest v mesecu oktobru.

LOKALNE VOLITVE 2014

September in oktober je bil ponovno preizkus naše organizacije in mobilizacije na terenu. Z našo podporo je bilo uspešnih več kandidatov za župane slovenskih občin in večim članom gibanja je uspel preboj v občinske svete.

 

 

 

 

www.puntarji.org: Lokalne volitve 2014

www.puntarji.org: Postojna kraj zamolčanega imena

 


 

 

 

Opozorili smo na nov izbris. Najprej so brisali ljudi iz registra stalnega bivališča, sedaj brišejo imena trgov in ulic. Primorci smo zadnje takšno brisanje doživljali v času italijanske okupacije. Sedaj pa namesto njih v Postojni brisanje izvajajo kar izvoljeni župan in občinska uprava.
S tem brišejo tudi našo zgodovino in boj Primorcev za narodovo osvoboditev.

Okrogla miza korupcija v demokratični družbi

V oktobru smo organizirali okroglo mizo na kateri so sodelovali:
- Domagoj Margetić - Hrvaška
- Dražen Heroić - Hrvaška
- Ana Jug - Slovenija
- Sebastjan Peterka-Slovenija

FB dogodek

 www.puntarji.org: Vseevropski protest proti tajnim trgovinskim sporazumom

 


 

 

 

 

 

SKUPAJ Z VSO EVROPO VSTANEMO

PROTI nastajajočim tajnim trgovinskim sporazumom, ki radikalno odstranjujejo ovire za sklepanje poslov in jih postavljajo nad osnovne pravice Človeka, kot so pravica do zdravja, zdravega okolja in celo do pitne vode.

 

PROTI sporazumom, ki zmanjšujejo suverenost držav, kjer bi bile na račun Človekovih pravic zaščitene pravice Posla.

Državljani imamo pravico, državni organi pa dolžnost, naznanjati kazniva dejanja!

Puntarji in Skupina Kazenska ovadba smo prevzeli pobudo pri pripravi ovadb zoper najtežja dejanja politične in gospodarske korupcije in vzpodbujamo aktivne državljanke in državljane, da uporabljajo pravna sredstva, ki so nam na voljo.

www.puntarji.org: Naznanilo sumov kaznivih dejanj

 

 

 

 

 

 

www.puntarji.org: Prižgimo plamen revolucije

 


Prižgali smo plamen revolucije in skupaj z gibanjem 29. oktober ter drugimi vstajniškimi skupinami organizirali protest proti vladi

"Eni pravijo, da nimamo razloga za protest. V bistvu nimamo razloga, da ne bi protestirali."

Ustanovitev Dolenjskih ter Belokranjsko-kočevskih puntarjev

Puntarji nadaljujemo svoje poslanstvo. Tovarišice in tovariši z Dolenjske ter iz Bele krajine in Kočevja so se odločili, da se nam pridružijo v naši borbi za boljši svet.

FB stran: Dolenjski puntarji

 


 

 

 

NOVEMBER

 

FB objava

 

MILIJON MASK MARŠ

Ob vsakoletnem mednarodnem protestu proti neoliberalizmu, smo Puntarji v sodelovanju z gibanjem Anonimus organizirali  marš, s katerim smo izrazili nezadovoljstvo s sistemom (neo-kapitalizmom), proti rastoči brezposelnosti in revščini, zmanjševanju človekovih pravic in pravic delavcev, proti GSO, zoper kršitve zasebnosti na internetu. Pozdravljamo vse ljudi dobre volje, vse skupine, gibanja in kolektive, ki so se pridružili globalnemu protestu proti krivicam.

 

 

 

 

Shod za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države

Civilna javnost že dolgo razume kakšna je situacija palestinskega ljudstva in zahteva takojšnje prenehanje okupacije, priznanje Palestine in hkratno pravico do miru in samoodločanja za palestinski narod.FB dogodek

www.puntarji.org: Upor proti sistemu kot izraz druzbene odgovornosti in razredne zavesti

 


 

 

Boj za našo ekonomsko samostojnost in za osebno dostojanstvo slehernega prebivalca te dežele se nadaljuje. V novembru smo se pridružili protestu delavcev in delavk proti razprodaji slovenskih podjetij in skupaj z Antikorupcijsko ligo izpeljali akcijo Ustavimo privatizacijo - ZaVZEMIMO Telekom Slovenije.

Protest zoper nameravano preimenovanje Osnovne šole Antona Šibelja - Stjenke

Protestno pismo in glasen ter odločen protest vrste civilno družbenih organizacij je tokrat že drugič zaustavil namero, da se iz spomina Primorcev izbriše narodni heroj, tigrovec Anton Šibelja - Stjenka.

www.puntarji.org: Preklic namere o preimenovanju Osnovne šole Antona Šibelja - Stjenka

 
www.puntarji.org: Slovenija je med prvimi dosegla kvorum

 


Konec novembra smo v zbiranju podpisov proti tajnim sporazumom v Sloveniji presegli 6.000 glasov. S tem smo se pridružili prvim državam v Evropi, ki jim je uspelo doseči kvorum. Skupaj z ostalimi gibanji smo se pripravili na slovesno razglasitev 1.000.000 podpisov državljank in državljanov Evrope in napovedali vseevropski protest v Bruslju.


DECEMBER

 

Organizator prireditve ob obletnici prvega postroja Slovenske vojske je poskrbel, da se na sliki, ki je prikazovala prvi postroj Slovenske vojske, niso videle rdeče zvezde, ki so jih pripadniki prvega postroja nosili na svojih uniformah.

Proslave se je udeležila vrsta funkcionarjev te države, vključno s predsednikom države, pod retuširano sliko pa je bila postrojena četa v uniformah Slovenske vojske. Zato smo pozvali Urad predsednika države, Ministrstvo za obrambo, Generalštab slovenske vojske, poslance Državnega zbora in ostale funkcionarje, ki so se udeležili proslave, da pojasnijo svojo vlogo v tej prevari in povejo svoje stališče do tega sramotnega dejanja. Hkrati pozivamo tudi slovenske medije, še posebej nacionalni radio in televizijo, da o prevari obvesti javnost, državno tožilstvo pa, da preveri, če je to dejanje v nasprotju z zakoni Republike Slovenije.www.puntarji.org: Retuširanje zgodovine

 


www.puntarji.org: Poziv k zmanjšanju rabe pirotehničnih sredstev

Podali smo javni poziv, da državljanke in državljani omejimo uporabo pirotehničnih sredstev v času praznikov.

Obljub za leto 2015 ne bomo dajali. Se pa zavezujemo, da bomo nadaljevali boj proti (raz)prodaji državnih podjetij, da bomo storili vse kar je v naši moči, da se ohranijo javne storitve. Zavezujemo se k sodelovanju z vsemi naprednimi posameznicami, posamezniki in skupinami v borbi proti tajnim trgovinskim sporazumom. Še bolj odločno se bomo PUNTALI in opozarjali na krivice in zablode neoliberalizma ter iskali poti v boljšo, bolj odprto, demokratično in pravično družbo.


Video Puntarska - ENKRAT PUNTAR VEDNO PUNTAR


PriPUNTaj SE!


Comments