Demonstracija proti žici - Kostel, 20.12.2015

objavljeno: 20. dec. 2015 12:50 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 20. dec. 2015 13:02 ]
Prebivalci doline Kolpe od Osilnice do Metlike, prebivalci hrvaškega brega Kolpe, občinski svetniki, predstavniki društev, krajinskega parka Kolpa, turistični delavci in mnogi drugi iz celotne Slovenije smo se zbrali, da sporočimo vladi, da žica ne sodi v naše okolje. Pretresljive žrtve med divjadjo, ki vsak dan umira grozovite smrti zaradi ran, ki jih povzročijo kot britev ostra rezila na žici, so zdramile prebivalstvo ob meji in širše. Vse več lokalnih skupnosti izraža svoj protest. V soboto se nas je zbralo okoli 300 na istrskih mejnih prehodih Brezovica in Dragonja, v nedeljo preko 400 v Kostelu. Ljudje vse bolj javno in glasno izražamo svoje nezadovoljstvo nad politiko vlade, ki se klanja bruseljski administraciji in z rezalno žico ogroža lastne državljane, predvsem pa s to agresijo proti okolju in družbi seje strah in tesnobo kakršna se v družbah pojavi pred velikimi katastrofami.
Zato je skrajni čas, da s skupnimi močmi preprečimo nadaljnjo militarizacijo družbe in jasno pokažemo, da 
NAS NI STRAH in DA SE NE GREMO VOJNE, KI NAM JO VSILJUJEJO!

Prebivalci ob reki Kolpi zbirajo tudi podpise k peticiji Žica ob Kolpi - MI SMO PROTI. Podpis lahko oddaš na povezavi Peticija

Današnji govor, ki smo ga Puntarji posredovali zbranim v Kostelu:Žica mora pasti!

Tako kot mora pasti sistem, v katerem je človek zgolj sredstvo. Kot mora pasti vlada, ki omejuje prostor in ljudi.

Nekoč smo že imeli žičnato ograjo. V času fašizma leta 1942, ko so na zelo podoben način kot danes, fašisti postavili ograjo. Da bi dosegli svoj interes, so omejili ljudi in njihovo gibanje. Tista ograja je padla čez tri leta. 1945-tega smo bili osvobojeni tako fašizma kot žičnate ograje okoli naših mest. Vse do danes, ko se v resnici ponavlja ista zgodba. Čeprav se nam morda zdi čudno, ker je tokrat v vlogi fašistov naša vlada, ki z zamegljevanjem dejstev in izkrivljanjem resnice, počne natanko isto, kot so 23. februarja 1942 počeli italijanski fašisti. Prisegali smo, da se kaj takega nikdar več ne bo ponovilo. Da življenja padla v tistem času, niso padla zaman. Žica mora pasti!

Kostel. Prelep kraj, na obrobju naše države. Znan po Kolpi, turizmu, prijaznih ljudeh in neokrnjeni naravi. Danes najbolj znan po žici, ki naj bi zaščitila nekoga pred vdorom "barbarskih" ljudstev iz drugega dela sveta. Sprašujem se, koga je v resnici strah in zakaj? Sprašujem se, zakaj ta isti, ki postavlja ograjo pod pretvezo nacionalne varnosti in varovanja schengenske meje, ne rešuje težav, temveč jih poglablja? Sodeluje s tistimi, ki jim ni mar niti za človeka niti za Slovenijo, saj so zaslepljeni z močjo, nadvlado in lastnimi interesi. Pri tem se ne ozira na voljo tistih, ki nam vlada. Niti tistih, ki so ga izvolili. 
Žica mora pasti! Kot mora pasti kapitalizem. Kot mora pasti izkoriščanje človeka. Postavljeni smo pred vprašanje: "socializem ali barbarsko!"

Žica mora pasti, saj bo skupaj z njo padlo nagnusno početje oblasti.

In le, če bomo dovolj vztrajni, bo po poti žice prišel nek drug čas, nek drug sistem, ki bo v ospredje postavil družbo in z njo zamenjal državo.  
Zamenjal profit za delavske pravice! 
Zamenjal fašizem za mir in sobivanje vseh!

Za gibanje Puntarji
Špela Peršl Mlakar

Prizor s starega mostu preko reke Kolpe. Do nedavnega je za prebivalce z obeh strani meje ta most veljal za most ljubezni. Preko njega se je zgradila marsikatera vez, ki še vedno povezuje Slovence in Hrvate. Most je sedaj zaprt in omrežen z grozečo žico. Prebivalci se skupaj borijo, da bi most odprli in z lastnimi sredstvi tudi obnovili.

Vse več vrzeli je v žici in vse več vrzeli je politiki vladajoče koalicije. 
Žica mora pasti.

Preko Ljubljane, Dragonje, v Kostel, demonstracije spremljajo podobe grozeče vojne, ki nam jo poskušajo vsiliti oblastniki. 
To ni naša vojna, begunci niso naši sovražniki.
  
Niso begunci tisti, ki se jih moramo bati. Bati se moramo hladnih, preračunljivih birokratov, ki nam odrejajo življenja in dajejo prednost kapitalu pred človekom. Medtem, ko nam grozijo z vojno, ki ni naša vojna, sklepajo kupčije. Tudi žica je zanje le posel in nič drugega. Že takoj na začetku se je pojavil utemeljen sum zaradi domnevnih nepravilnosti pri oddaji posla. Naročnik se je po razkritju nekaterih zanj obremenjujočih podatkov že zavil v molk. A iz tistega, kar je javnost izvedela, se porajajo nova vprašanja: Kako je možno, da je izbrani ponudnik prejel skoraj dvojno vsoto avansa od vrednosti posla, ki mu je bil dodeljen kot najugodnejšemu ponudniku? Kako je možno, da država odda posel osebi, ki ima domnevno preko povezanega podjetja gromozanski dolg do države? In nenazadnje, je res zgolj slučaj, da si vladajoča stranka SMC deli prostore v isti stavbi z izbranim ponudnikom?

Facebook Google+ Twitter