PriPUNTaj SE!‎ > ‎Kolumne‎ > ‎

V človekovih pravicah je naša moč

objavljeno: 20. sep. 2015 08:16 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 20. sep. 2015 08:19 ]
Iz nove številke rdečega vetra

Lojze Podobnik, urednikPred nekaj dnevi sem na Facebooku zasledil citat Carla Sagana – znanstvenika, profesorja, ki ga je zapisal v knjigi Svet demonov, ki se je glasil: »Kaj nam pomaga pravica do svobode govora, če nihče ne nasprotuje oblastem, svoboda tiska, če ni nihče pripravljen zastavljati neprijetnih vprašanj, pravica združevanja, če ni nobenih demonstracij, splošna volilna pravica, če na volitve prihaja manj kot polovica volivcev, ločitev cerkve od države, če zidu, ki ju ločuje, ne vzdržujemo redno? Če pravic ne uporabljamo, lahko od njih ostanejo le simboli, le prazne domoljubne besede. Pravice in svoboščine moramo uporabljati, drugače jih bomo izgubili.« Absurdno, mar ne! Le kaj se dogaja z nami? Zakaj smo tako indolentni in nečloveški…? Kdo nam daje pravico, da teptamo temeljne človekove pravice, ki so bile skozi stoletja – s krvjo priborjene? Zakaj pozabljamo, da so to pravice nas vseh: mar niso to moje, tvoje, njene, njegove in tudi pravice človeka, ki živi v Afriki, Aziji – na vseh celinah Zemlje?

Vse te pravice nam dajejo možnost: - da se upremo kapitalu, ki nas deli na revne in bogate in iz nas dela sodobne sužnje, - da se upremo tekoči politiki, ki nam skozi zakonska določila in na podlagi kimanja naših predstavnikov v vladi, jemljejo pogoje za dostojno življenje; - da se upremo svetovni politiki, politiki posameznih držav, vladarjem, ki netijo vojne, pobijajo nedolžne in nemočne…; - da se upremo interesom posameznikov (lastnikom kapitala),ki nam jemljejo pravico do vode, lastnih semen … in ki nam s prstom kažejo, kako naj živimo, se razmnožujemo in kaj naj počnemo s pravicami, ki so nam dane že z rojstvom; - da pomagamo sočloveku tako, da se odzivamo na vse anomalije, ki niso v skladu z zakonsko veljavnimi pravicami. Zavedati se moramo, da so človekove pravice naše orožje upora, saj so zapisane v Deklaraciji o človekovih pravicah, v raznih konvencijah ter v Ustavi Republike Slovenije. Podane pa so tudi v posameznih zakonih. Vedeti pa moramo, da avtomatično s pravicami pridejo tudi dolžnosti, ki jih moramo upoštevati. Iz določb Splošne deklaracije človekovih pravic skupščine Združenih narodov je razvidno, da je omenjena deklaracija »skupen ideal vseh ljudstev in vseh narodov z namenom, da bi vsi organi družbe in vsi posamezniki, vedno v skladu s to Deklaracijo, pri pouku in vzgoji razvijali spoštovanje teh pravic in svoboščin ter s postopnimi državnimi in mednarodnimi ukrepi zagotovili in zavarovali njihovo splošno in resnično priznanje in spoštovanje, tako med narodi držav članic samih, kakor tudi med ljudstvi ozemelj pod njihovo oblastjo.« 

Danes je veliko govora o človekovih pravicah, veliko ljudi se nanje sklicuje, a v resnici o njih vemo bore malo, še manj pa se trudimo, da bi se te pravice dejansko uveljavile in zaživele. Naša naloga je, da jih upoštevamo in da jih uporabljamo. Ni dovolj, da so zapisane in veljavne. V njihovi rabi je naša moč.


Facebook Google+ Twitter
Comments