PriPUNTaj SE!‎ > ‎Kolumne‎ > ‎

Trenja v Latinski Ameriki zaradi "Operacije klešče", ki jo izvajajo Gvajana in Kolumbija

objavljeno: 17. sep. 2015 03:02 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 17. sep. 2015 03:28 ]
David Kristan

Predsednik Kolumbije Juan Manuel Santos je umaknil nadzor med kolumbijsko in venezuelsko mejo. Venezuela ni zmogla sama kontrolirano nadzorovati več kot dva tisoč kilometrov dolge meje, preko katere so lani samo v nafti prekupčevalci pretihotapili 2,5 milijona litrov goriva. Gospod Santos je več kot očitno podlegel pritiskom Amerike. Lep dokaz so na novo postavljena ameriška oporišča. Sedaj naj bi dva oporišča v Kolumbiji gradil celo NATO. Zaradi vseh pritiskov in tihotapljenja blaga v Kolumbijo je bil Nicholas Manduro prisiljen zapreti ves čezmejni transport. Nekateri mediji ponovno zavajajo dejanja Bolivarske republike Venezuele, da čez mejo ne spustijo nikogar. Meja je odprta za migracije, saj v Venezueli živi, dela in se izobražuje skoraj šest milijonov Kolumbijcev. Odprt je tudi posebni koridor v primeru nujne pomoči med državama.

V soboto 12.9.2015 sta se dobila zunanja ministra Venezuele in Kolumbije, kjer naj bi okvirno določila rešitev za nastalo situacijo. Po srečanju obeh ministrov pa se bosta srečala tudi Juan Manuel Santos in Nicholas Manduro v upanju, da se razrešijo odprte težave in sprejmejo rešitve za nastalo situacijo.

Večji problem ima Venezuela z Gvajano. Kampanijo novonastalega predsednika Gvajane Davida Arthurja Grangerja je sponzoriralo ameriško naftno podjetje Exxon mobile. Exxon mobile črpa nafto na področju med Gvajano in Venezuelo, ki je trenutno še v arbitražnemu postopku. Problem je nastal, ker ima podjetje Exxon mobile črpališča na teritoriju, ki še ni mejno določen in je v arbitrarnemu sporu med Venezuelo in Gvajano. Na temu predelu je tudi veliko področje amazonskih gozdov in sladke vode. Zaradi vseh posegov v območje, ki še ni določeno kateri državi dejansko pripada, se odvija tudi veliko vojaških operacij, saj Venezuela ne dovoli posegov, čeprav predsednik Gvajane ne spoštuje trenutne pozicije teritorija in dovoljuje nezakonit poseg črpanja nafte podjetju Exxon mobile. Amerika ima velik potencial prevzeti nadzor nad Venezuelo zaradi surovin in geostrateške pozicije. Projekt klešče je nastal kot pritisk na Venezuelo iz Kolumbije in Gvajane. Seveda si Manduro tako kot vsa Venezuela prizadeva k rešitvi sporov predvsem zaradi meddržavnih odnosov, ki so jih imele v preteklosti.

Facebook Google+ Twitter