PriPUNTaj SE!‎ > ‎Kolumne‎ > ‎

Spominska slovesnost na Preži pri Kočevski Reki 27.4.2015

objavljeno: 26. jun. 2015 11:11 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 26. jun. 2015 11:20 ]
Igor Volf

27. aprila, ko Slovenci praznujemo Dan upora proti fašizmu, pa je za številne svojce, sosede in člane OO ZB Kočevska Reka tudi dan spomina na najokrutnejši zločin, ki ga je storila italijanska fašistična drhal med NOB na teh prostorih. 16 .aprila 1942 leta je bil v izseljeni vasi Preža pri Kočevski Reki ustanovljen 1. Kočevski partizanski bataljon. Izseljene kočevske vasi, so bile takrat dobro zavetje za hitro nastajajoče partizanske enote, ker so bile posejane po kočevskih gozdovih. Italijanskim fašističnim oblastem ustanavljanje takšnih enot ni bilo po godu, zato so 25. aprila 1942 leta organizirali hajko za novoustanovljenim partizanskim bataljonom. Začel se je lov na slovenske partizane. 

Ena fašistična kolona je prodirala preko Banja loke v dolino Kolpe, druga pa preko Kočevske Reke in Brige. Prekaljeni borci prvega bataljona so se jim spretno izmikali, zato so fašisti po vaseh Srobotnik, Kostel, Drežnik, Slovenska Briga ter Mokri potok pobirali mlade fante in može, za katere so sumili, da so domoljubi in bi se zato lahko pridružili partizanom. Najprej so jih odpeljali v Kočevje, nato pa na Prežo. Zbrali so 16 mladih zavednih domačinov, ki so jih nad cerkvijo zverinsko, nečloveško, mučili in na zadnje s sekirami (plenkačami) in ročnimi žagami pokončali. S tem so se krvavo maščevali za nedavno ustanovljen 1. Kočevski partizanski bataljon. 

Na spominskih slovesnostih v Preži se vsako leto zbere veliko ljudi. Vsi prisotni z bolečino v srcu poslušamo pričevanja okrutnih zločinov in zaskrbljeni zremo v bodočnost, saj se zavedamo grožnje, ki nam jo prinaša današnji čas, ko se fašizem po celi Evropi zopet podkrepljeno prebuja s strani lastnikov kapitala. Predsednik OO ZB Kočevska Reka tovariš Franci Šega ml. je pozdravil vse navzoče in v kratkih besedah obudil spomin na žrtve, ki so padle pod zverinsko roko italijanskih fašistov. Izrazil je zaskrbljenost nad nedavnimi dogodki, ki so se odvili v Kočevski Reki, ko se je na mestu, kjer je bil pred 25 leti postroj prve slovenske brigade, postrojila belogardistična enota požegnana s prisotnostjo in odobravanjem slovenskega predsednika Boruta Pahorja. 

Slovenci smo zgroženi nad pohlevno hlapčevsko politiko, ki jo s pritiskom Nemčije in Amerike izvajajo izbranci naroda v parlamentu in vladi. Večina slovenskih politikov je brez hrbtenice, saj se bojijo za svoje pozicije in slepo sledijo gospodarjem kapitala, za Narod, ki pa je vse bolj obubožan, jim pa ni več kaj dosti mar. Tudi slavnostna govornica, poslanka ZL v DZ R Slovenije, tovarišica Violeta Tomič, je opozorila na vse te negativne pojave, proti katerim se poslanci ZL bolj ali manj uspešno borijo v DZ. 
Ne sme nas biti sram priznati tega, kar nam ves svet prizna, da smo skupaj z velikimi zavezniki v času NOB premagali fašizem. Na temelju vrednot, ki so nam jih s krvjo priborili naši partizani in pozneje z žulji in znojem naše babice in dedki, moramo graditi novi svet, v katerem bodo našli blaginjo naši potomci. 
Poudarila je, da je pomembna podpora preko gibanj za aktivno državljanstvo in preko upora in zahtev uveljavljamo voljo Naroda. Opozorila je na vse močnejši vpliv kapitala, ki si podreja vse zemeljske dobrine. 

PRIŠEL JE SKRAJNI ČAS, DA PREBIVALCI SLOVENIJE DVIGNEMO GLAVE IN SKUPAJ Z DRUGIMI SVOBODOMISELNIMI NARODI SVETA ZAČNEMO RUŠITI KAPITALIZEM IN SI USTVARITI POT K NOVI UREDITVI, KI BO DALA OBLAST DELU IN DELAVSTVU.

Slovenci se moramo zavedati svoje zgodovine!

Facebook Google+ Twitter