PriPUNTaj SE!‎ > ‎Kolumne‎ > ‎

Obramba domovine je preresna stvar, da bi se z njo ukvarjali politiki

objavljeno: 28. feb. 2016 12:58 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 28. feb. 2016 12:59 ]

Milan Gorjanc


Slovensko javnost spet buri velikan izpuščen iz Aladinove svetilke. Vodja je vzburil duhove Slovenceljnov z idejo Nacionalne garde. Ime te nove domoljubne vojaško-civilne združbe je tako ameriško priskutno – nekam v…l ezniško. Lepše bi bilo poslovenjeno Ljudska straža, še najbolj primeren bi pa bil stari udomačeni izraz iz polpretekle narodove zgodovine Domovinska bramba ali skrajšano domobranstvo. In kaj me je navedlo na to ime? Pobudnik ideje redno hodi in govori na domobranskih proslavah. Celo mojo malenkost tam omenja. Kratko trajajoči vojni minister u vodjevi kratki vladi se petelini s to idejo. Ko je beseda o tej polvojaški združbi, je neznansko resen mož, ki v slovenskem hramu demokracije bdi nad špiclji i špijoni doline Šentflorjanske. Mladec, ki skrbi za našo domovino in njeno vojsko, evforično pozdravlja vodjevo idejo. Je pa v njegovi biografiji neka organizacija, ki je bila v njegovi dolini omenjena, da v svojih vrstah ima fante, ki častijo tedanje zaščitnike domobrancev in so bili njihovi voditelji. Ti zaščitniki so našim domobrancem dali ime po sebi Slowenische SS Hilfpolizei.


    
Nekaj besed o zgodovini vodjevega ustvarjanja slovenske vojske. Ko je stopil v politiko kot  rosni mladec, je hotel oborožiti ves slovenski narod po vzoru na Marxovo oboroženo ljudstvo, pa je stopil v politično blato in beograjskim generalom na žulj. Potem je postal minister in mesec dni pred pričakovanim posredovanjem JLA ukinil občinske štabe TO in jih spojil v nekakšne območne, s tem pa povzročil pri ukinjenih štabih nejevoljo, pa tudi tekmovalnost v bojnih razmerah. Vpoklical je slovenske mladeniče na služenje vojaškega roka, ki je takrat bilo najkrajše na svetu.

Denarja in volje za usposabljanje ni nikakor bilo, za nepotrebno orožje, za zidovje in opremo vojašnic, poveljstev, ministrstva, generalštaba ga je pa bilo na pretek. Potem je kot vodja opozicije med ljudi vrgel, da bo profesionalna (najemniška) vojska cenejša in bolj učinkovita v obrambi domovine. Kar zadeva cene naj povem, da smo leta 2009 dali za obrambo 912 milijonov dolarjev, za JLA pa je Slovenija prispevala največ leta 1980, ko smo po izračunu profesorja Mencingerja dali okoli 575 milijonov zelencev. Da o obrambni moči ene in druge ne gre govoriti. 

Ker ni bilo naborniškega usposabljanja, so si izmislili prostovoljno naborništvo in pogodbeno rezervo. Komaj so zbobnali okoli 1400 fantov, ki so bili pripravljeni en vikend mesečno obleči vojaško suknjo in se preganjati po deželi. Dvotedenskega letnega usposabljanja pa tako ni bilo, ker ni bilo denarja In danes nimamo vojske, da bi zajezila begunski val. V tujini je in varuje interese zahodnega kapitala. In zato je treba Nacionalno gardo domoljubov. Do tega, da četrt stoletja še nimamo vojske za obrambo domovine, nas je pripeljal vodja – obramboslovec brez znanja o obrambi in vojski. Ni pa osamljen. Očitno v tej državi lahko postane obrambni minister kdor ima le pet minut časa in želje, da se mu generali klanjajo. Pa še eno resnico povem: Obramba domovine je preresna stvar, da bi se z njo ukvarjali politiki.