PriPUNTaj SE!‎ > ‎Kolumne‎ > ‎

Grahovo 06.04. 2016

objavljeno: 17. maj 2016 13:46 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 18. maj 2016 11:45 ]
Tina Žigon


    6. aprila je v Grahovem pri Cerknici potekala proslava pod imenom Poklon žrtvam nacizma ob dnevu začetka 2. svetovne vojne na slovenskih tleh. Puntarji smo se že tretje leto zapored zbrali, da bi počastili spomin na ljudi, ki so neustrašno in nesebično branili svojo domovino tudi za ceno lastnih življenj in tako vsem prihajajočim generacijam omogočili ohranitev lastne kulture, jezika, ozemlja in svobode.
Letošnja slovesnost je bila še posebej veličastna, saj se je je v sodelovanju ZZB NOB Slovenije in Puntarjev udeležilo okoli 400 udeležencev in 37 praporščakov

Posebej ponosni pa smo na bogat program, ki je bil pripravljen posebej za ta dan. Rdečo nit slovesnosti je s povezovanjem razvijala Puntarka Špela Peršl Mlakar, čast pozdravnega nagovora je seveda pripadla Miru Mlinarju, predsedniku ZZB Cerknica. Igralka in pevka Jerca Mrzel je poskrbela za kulturni del programa z glasbo in pesmijo, vabilu, da za ta dan pripravi govor, se je z veseljem odzval tudi predsednik ZZB NOB Slovenije Tit Turnšek, ki je ostro obsodil kolaboracijo takratne slovenske RKC s fašizmom in okupatorji. 
 

Za recitale so poskrbeli Puntarji Lojze Podobnik ter Alenka in Nejc Mikec, s ponosom pa se nam je pridružil tudi recitator in pripovednik Igor Rojc

Milan Gorjanc upokojeni polkovnik JLA in slovenske vojske, član predsedstva ZZB NOB, je med drugim v svojem govoru predstavil zgodovinski del bitke v Grahovem. Marjan Pečan, praporščak, borec, sindikalist in krvodajalec pa je pozval k pogumu in borbi tudi v današnjem času.  
Nataša Loborec Perovšek, mezzosopranistka je naša srca ogrela s partizansko pesmijo. 

Za udaren konec proslave je s svojim govorom poskrbel Puntar Jakob Gašpir in rekel takole:

 Vrednote humanizma, 
vključno z vrednotami ljudske osvoboditve, 
ki na naših tleh tlijo in vsake toliko vzplamtijo že stoletja, 
moramo še naprej gojiti in jih aktualizirati. 
Pa ne zato, ker se tako spodobi, 
temveč zato, 
ker tisto, kar je narobe, ne more biti prav, 
in tisto, kar je zlo, ne more biti dobro.

Potrebna je močna zavest in pogum,
saj Svoboda ne pozna strahu.
Na to nas opominja današnji spomin,
borke in borci - slava jim!
Kakor nekoč oni, tako danes mi;
bi za svobodo dali svojo kri.
Zato je zvezda rdeča
in rdeči so nageljni.

Smrt fašizmu!


Veličastnemu programu navkljub pa ta dan nismo ostali zgolj pri besedah saj smo na prireditvi zbrali preko 300 podpisov pod Zahtevo za odstranitev spominskega obeležja domobranski enoti pod poveljstvom nacistične SS v Grahovem, ki kazi prostor tik pred partizanskim spomenikom, ki je sicer postavljen v Grahovem. 

Dan je bil krasen in že letos kličemo nasvidenje prihodnje leto v Grahovem.