PriPUNTaj SE!‎ > ‎Kolumne‎ > ‎

Država in neonacisti

objavljeno: 21. okt. 2014 15:11 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 22. okt. 2014 11:14 ]

Jedro Društva SRP (SLOVENIJA RESNICA POŠTENOST): Ernest Breznikar, Jože Butara, Boris Pogačar, Janez Muhvič, Remzo Skenderović, Mitja Teropšič, Mirko Ognjenović, Rafko Križman, Darko Kastelic, Franc Medle, Ribič Jože so napisali in javno objavili protestno pismo z naslednjo vsebino:

     »Začenja se sodni proces proti novinarki Dela Anuški Delić, ki je v svoji člankih pred leti razkrila politične in mentorske povezave med neonacistično skupino Blood and Honour v Sloveniji ter vodilnimi člani tedaj vladajoče stranke SDS, posredno pa tudi z državo Slovenijo oziroma njenim represivnim aparatom policijo, varnostno-obveščevalno agencijo in vojsko. V tej zgodbi se pojavljajo vidni člani ožjega vodstva SDS Branko Grims, Dragutin Mate in Damir Črnčec. Po zagotovilih novinarke in obtožnega predloga tožilstva je razvidno, da je državni vrh vedel za obstoj neonacistične skupine in povezave s politiko, vendar ni ustrezno ukrepal. Tedanji predsednik vlade Borut Pahor je v skladu s svojo »pomirjevalno« politiko celotno zadevo pometel pod preprogo in bi danes zadevo že vsi pozabili. Toda sodu je izbilo dno sojenje novinarki Delićevi.

     Obtožni predlog naj bi podalo  tožilstvo »po uradni dolžnosti«. Zanimivo bi bilo vedeti politično in ideološko usmerjenost tožilca, saj smo vsakodnevno priče političnega navijanja celo ustavnih sodnikov. Najverjetneje je SOVA ustrezno »pritisnila«, da bi prek sojenja pridobila novinarkin zaupni vir. Skoraj prepričani smo, da je ta pritisk izveden takoj po objavi serije člankov, ko je Agencijo še vodil Damir Črnčec. Prislovična počasnost slovenskega sodstva pa je zadevo pripeljala na plano v trenutku, ko najbolj ustreza vpletenim v to zgodbo, vključno z najbolj znanim in privilegiranim zapornikom.

     Društvo SRP (Slovenija, resnica, poštenost) odločno poziva tedanje politično vodstvo, da pojasni javnosti, zakaj niso ustrezno politično in pravno ukrepali. Predvsem mora to storiti tedanji predsednik vlade in sedanji predsednik države Borut Pahor, saj je on prispeval, da niso ukrepali tedanja ministrica za notranje zadeve, obrambna ministrica, policija in sodstvo. Odločno pozivamo največjo opozicijsko stranko SDS, da se javno in jasno opredeli do pojavov neonacizma in delovanja teh skupin, da vse vmešane vodilne osebe umakne iz političnega delovanja v stranki in državnih organih, da preneha z zdrahami in delitvami v slovenskem narodu. Pozivamo akterje te zgodbe, da se opravičijo slovenski javnosti, da prostovoljno odidejo z vodilnih položajev v stranki in državi. Predvsem pa naj to stori prvi mož stranke, če je v njemu vsaj kanček politične načelnosti! Sedanji vladi predlagamo nujne kadrovske zamenjave v slovenskem represivnem aparatu, predvsem v OVS in vrhu SV, trenutne še niso dovolj, so samo vrh ledene gore.«

    

Vsi podpisani člani društva SRP so visoki častniki nekdanje TO in SV, ki so ustvarjali to vojsko, tudi v boju za osamosvojitev Slovenije. Iz pisma je razvidno, da jih preseneča brezbrižnost in omahljivost takratne obrambne ministrice Jelušičeve in ministra Jakiča, da je svetovalec načelnika generalštaba vodil negativno kampanjo proti sodstvu in da se jee načelnik generalštaba udeleževal politično spornih demonstracij. Zaskrbljeni pa so tudi, zato ker se krši Ustava RS, zato ker se število in dejavnost verskih uslužbencev v vojski in policiji kljub splošnemu varčevanju nenehno veča, sočasno pa se ti verski uslužbenci pojavljajo na strankarskih in ideološko obarvanih manifestacijah v uniformi.

 

Strinjam se z njimi, ko so na koncu pisma zapisali: »Nekaj gnilega je v deželi na sončni strani Alp, mar ne?«

Pripravil: Lojze Podobnik

Facebook Google+ Twitter