PriPUNTaj SE!‎ > ‎Feljton‎ > ‎

Predstavitev Venezuele učencem in učenkam osnovne šole v Podbrdu

objavljeno: 15. mar. 2015 10:22 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 15. mar. 2015 10:23 ]

Zanimiv obisk na naši šoli

V četrtek, 5. 3. 2015, je osnovno šolo v Podbrdu obiskal gospod Wilmer Armando Depablos, stalni odpravnik poslov Veleposlaništva Bolivarske republike Venezuele v Sloveniji. Namen njegovega obiska je bila predstavitev Venezuele učencem in učenkam naše šole. V besedi in sliki nam je predstavil številne naravne lepote in turistične zanimivosti Venezuele ter njen geografski položaj.

Mlajšim učencem so se najbolj vtisnile v spomin fotografije kilometrskih peščenih plaž, najvišjega slapa na svetu – Angelskega slapa, številnih otokov, amazonskega gozda in puščave. Zanimivo jim je bilo tudi to, da pred skoraj vsako hišo v Venezueli raste mango ter da država premore veliko nafte.  Izvedeli so, kaj predstavljajo rumene zvezde in modra, rumena ter rdeča barva v zastavi. Obenem so spoznali poklic prevajalke.               

Starejši učenci pa so lahko primerjali podatke, ki jih poznajo za Slovenijo, s tistimi, ki so jih izvedeli o Venezueli. Izvedeli so, da se dnevno vozi na delo z vlakom toliko Venezuelcev, kot je vseh prebivalcev v Slovenji. Povprečna temperatura se giblje med 23 in 32 stopinjami celzija vse leto, saj ne poznajo letnih časov kot pri nas. Prebivalstvo je zelo mlado in po podatkih Unesca se je v zadnjih letih tudi pismenost zelo povečala. Vsak učenec ob vstopu v šolo prejme svoj računalnik.

Gospod Depablos se je izkazal tudi v poznavanju Slovenije. Vedel je, koliko meri naša obala, da premoremo kar dva otoka, poznal je naša večja mesta…

Na vprašanje učenca, ali bi živel v Podbrdu, je odgovoril, da je sam otroštvo preživljal v vasici pod Andi, tako da mu hribi niso tuji.

Veleposlanik se je izkazal kot dober in zanimiv govornik ter velik domoljub. Gotovo je po predstavitvi veliko učencev v mislih že načrtovalo počitnice. Nato smo se še posladkali s čokolado iz Venezuele, učitelji pa smo v dar dobili svinčnike s priporočilom, da z njimi pišemo le najboljše ocene.

Ob zaključku se je ravnateljica Polona Kenda poslovila od gosta in se mu zahvalila, učence pa je nagovorila tako: »Ni nujno, da si boste zapomnili vse podatke o Venezueli, ne pozabite pa, s kakšno ljubeznijo in predanostjo je gospod Wilmer opisoval svojo domovino«.

Foto: Mojca Klavžar
In še čisto za konec: skupinska fotografija (Foto: Mojca Klavžar)

 

Franka Žele                                              
Comments