PriPUNTaj SE!‎ > ‎Feljton‎ > ‎

Luke ne damo! Vstala Primorska, vstani Slovenija!

objavljeno: 7. avg. 2016 13:47 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 7. avg. 2016 13:50 ]

 Vesna Mikolić, govor s protesta v Kopru


  Pozdravljeni, cari lavoratori, Capodistriani, dragi Primorci in drage Primorke, vsi prebivalci in prebivalke Slovenije, včeraj je bil dan borca, danes je bajram in prelep sončen dan, tu smo, da ga praznujemo v skupni bitki vsi, ki na osnovi izkušenj in podatkov vemo, da scenariji, ki se izven Luke Koper pišejo za Luko Koper niso dobri. Niso dobri niti za koprsko pristanišče, niti za regijo in niti za državo, v kateri živimo, delamo in ji tudi pripadamo. Zato nam ni vseeno, kako se bo razvijala Luka Koper, ki je več kot samo podjetje.

Je seveda tudi podjetje, in to zelo uspešno, kot kažejo vsi javno dostopni kazalci.

Je tudi strateško pomembno državno podjetje ali bi vsaj tako moralo biti, če bi seveda država imela jasno razvojno strategijo, ki bi segala nad vsakodnevno politiko in ki bi se zmogla zoperstaviti interesom globalnega kapitala. Politika se sicer večkrat sklicuje na nacionalni interes, kot se sklicuje tudi na pravno državo. Tudi sedaj, ko želi disciplinirati delavce, ki so se uprli uničevalnim, nezakonitim in neetičnim praksam, ki jih je taista politika vršila 25 let prav v imenu teh istih višjih ciljev in te iste pravne države. A oblasti za to uničevanje ni mar. Še več, celo intenzivno sodeluje pri njem.  Zanjo so namesto tega problematični – kdo? – delavci, ljudje,  ki  v resnici delajo seveda tudi za svoje interese, interese svojih družin, a so hkrati modri, saj se zavedajo, da je ravno v interesu prihodnosti njihovih otrok to, da uspešno podjetje  zadržijo v svojih rokah.  

Še več, zavedajo se tega, kar sem že zdavnaj začutila pri naših manjšinah v zamejstvu in na tujem – kako pomembno je imeti  vsaj ključno gospodarstvo v lastnih rokah. Naša oblast pa, ko ji tako ustreza, govori o nevmešavanju politike v gospodarstvo. Namesto da bi jasno prepoznala razvojne prednosti lastne države, ki so ravno v pretočnosti, tranzitnosti Slovenije, Luka Koper pa predstavlja motor, srce slovenske logistike.

Zato mora trenutna oblast takoj, brez vsakršnega sprenevedanja več, dati karte na mizo, se odpovedati razkosanju Luke ter z zrelo državniško držo pristopiti k oblikovanju načrtov, kjer bodo glavno besedo imeli zaposleni Luke Koper in stroka z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju. In kjer se  bo upoštevala beseda vseh, ki razumemo, da je Luka Koper nazadnje tudi simbol slovenske odprtosti v svet. 
Veste, draga Vlada, tu, na Primorskem, se zmoremo obenem boriti tako proti žici v Istri kot tudi za Luko v slovenskih rokah. Kaj pa boste vi z žičnato ograjo sploh še branili, ko ne bomo imeli več niti Luke Koper? Zato zdaj in za vedno: pustite Luko delavcem, Primorcem in vsemu ljudstvu naše države Slovenije!