PriPUNTaj SE!‎ > ‎Feljton‎ > ‎

Mi vemo, kako je v socializmu

objavljeno: 7. avg. 2016 14:00 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 7. avg. 2016 14:01 ]

Tomaž Mikec, Puntar
govor s protesta v KopruDelavke, delavci, žerjavisti Luke Koper,                                    

zdravo!

Pozdravljamo vas prekmurski, kočevsko belokranjski, štajerski, ljubljanski, primorski, gorenjski in dolenjski puntarji ter vsi socialisti in člani ostalih gibanj, katerih oči so uprte v vas, ki kažete pravo pot. Pot, po kateri bi morali hoditi že pred petindvajsetimi leti, da bi svojo državo, tovarne, pravice državljana imeli mi, delavci, ne pa izvoljeni predstavniki ljudstva, ki ne delajo za nas, ampak proti nam. 

Tudi pri nas v Beli krajini, Posavju in na Dolenjskem je veliko izkoriščanih in to največ mladih, ki delajo prek študentskih servisov in nimajo ne malice, ne prevoza, ne poštene delovne dobe. Ko pa status poteče, jih veliko brez uspeha išče zaposlitev. Samo malo bolje se dogaja delavcem, ki delajo prek agencij za delo. So zaposleni in niso. Delodajalec ima  delavca, če pa ga ne rabi več ali mu ni všeč, ga odpusti brez slabe vesti in z izgovorom »taka je politika«. Tudi če delavci delajo dobro in ustvarjajo se dobiček, dobijo samo zajamčeno plačo, trgajo oziroma brišejo se jim nadure, ne izplačuje se regresa, marsikje pa tudi dajateve za delavce ne. Prispevki za delavca se ne odvajajo in vse to dopuščajo vladarji, »vlada«, zato so skrajno ponižujoče besede, da delavci nimajo kaj voditi podjetij, raznih družb in da vi ne morete voditi svoje Luke, da se gremo zakon ulice, 

Mi vemo, kako je v socializmu. Podjetja delajo, družbe poslujejo.

Vaše pristanišče nalaga, razlaga, delavci delajo, vodijo in to brez pogoltnega grabeža po ustvarjenemu dobičku. Ko je to doseženo, ni brezposelnih, ni izkoriščanih, ni izključenih in ni krivice. Zato podpiramo vaš boj, saj ste okno v boljše življenje. Zato Luke ne damo!!!