ARHIV‎ > ‎

ŠTRAJK VELENJSKIH RUDARJEV

objavljeno: 1. jul. 2014 06:33 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 3. nov. 2015 12:05 ]
V Premogovniku Velenje se je za štrajk odločilo že preko 900 rudarjev. Podpirajo jih tudi delavci v režiji.
Glavni vzrok za stavko je neizplačilo regresa, rudarji pa tudi ne pristajajo na 10-odstotno znižanje plač in odvzem treh dni dopusta. Prav tako jih skrbijo neurejene razmere v HSE, ki je njihov lastnik, in negotova prihodnost rudnika, ki je lani imel za okoli 29 milijonov evrov izgube. Zahtevajo tudi, da se cena premoga zviša na 3,25 evra za gigadžul.
Dejanski vzrok za nelikvidnost podjetij vezanih na HSE pa je nasedla investicija v TEŠ 6. Le del denarja, ki je izpuhtel v nepreglednem vodenju projekta katerega cena bo zagotovo presegla 1,5 milijarde namesto prvotno načrtovanih 600 milijonov, bi zadoščal za rešitev težav premogovnika in ostalih podjetij v skupini. Kar pa je najhuje, je dejstvo, da je rentabilnost delovanja TEŠ 6 pri tako preplačani investiciji možna le pod pogojem, da se do konca stisne rudarje in preko prenizke cene premoga sanira izgubljena sredstva na projektu.

Edino kar za rešitev poslovanja družbe zna predlagati vodstvo premogovnika in vodstvo HSE, je rezanje pravic zaposlenim, zmanjševanje mase plač, krčenje stroškov na račun razvrednotenja premoženja skozi neizvajanje potrebnih vzdrževalnih del in nižanje standardov varnosti ter odprodaja nekdanjega družbenega premoženja. Takega vodstva delavci ne potrebujemo!
Zato je edina razumna zahteva in ukrep takojšnja zamenjava uprav in izpeljava revizije celotnega projekta TEŠ 6, izterjava odškodninske odgovornosti vseh, ki so zakrivili neznosno povečevanje stroškov projekta in na osnovi korupcijskih klavzul razveljavitev spornih pogodb in unovčenje bančnih garancij. 
Dovolj je bilo reševanja korupcijskih poslov na račun krčenja pravic delavcev in uničevanja državnega-družbenega-javnega premoženja.

(Vir fotografije: Delo)
Comments