ARHIV‎ > ‎

Odslej PUNT, PUNT, PUNT tudi v Pomurju!

objavljeno: 27. avg. 2014 02:05 avtor: Samuel Friškič   [ posodobil 3. nov. 2015 12:00 Puntarji Slovenije ]

Po Primorskih, Ljubljanskih in Gorenjskih, so pretekli  vikend člani družine postali še Pomurski Puntarji. Formalno ustanovitev pomurskega  odbora smo obeležili z obiskom članov in članic gibanja  iz celotne Slovenije. Na Kovačevi domačiji v Nedelici se nas je srečalo okrog 20 Puntarjev in Puntark. Lokacija ni bila izbrana naključno, saj gre za rojstno hišo Štefana Kovača Marka, narodnega buditelja in kasneje heroja ter začetnika NOB v Prekmurju.

Puntarji iz Pomurja že dlje časa aktivno sodelujejo pri aktivnostih gibanja. Ravno zato se je že pred meseci porodila ideja, da se ustanovi še pomurski odbor in tako gibanje res postane vseslovensko. S srečanjem na Kovačevi domačiji, v petek 22..8. je odbor tudi formalno zaživel.

Pomurje sicer še vedno velja za najodročnejšo in najmanj razvito slovensko regijo, zato je aktivno državljanstvo v tem koncu Slovenije še toliko bolj dragoceno, pomembno in nujno. Pomurje je v času divje slovenske tranzicije  v neoliberalizem ostalo brez velike večine svoje industrije in posledično brez delovnih mest. Zlomi tovarn so si sledili kot po tekočem  traku. Že v devetdesetih so je  bila uničena železopredelovalna industrija, naštevanje lahko nadaljujemo z mesnopredelovalnim gigantom Pomurko ter z biserom slovenske  tekstilne  industrije - Muro. In to so le najbolj v oči bijoča imena na mnogo obsežnejšem seznamu.

Regija, ki je sicer tradicionalno imenovana žitarica Slovenije beleži upad kmetijske dejavnosti, drastično zmanjšane prehranske samooskrbe in previsok delež obdelovalnih površin, ki se bodisi zaraščajo, bodisi postajajo zazizdalne parcele.


Ravno v tem trenutku pa smo priča stavki delavcev v podjetju Nafta  Petrochem, ki je le del nekoč velike Nafte Lendava. Puntarji smo v okviru svojega obiska obiskali tudi sedež podjetja  in se srečali z vodjem stavkovnega odbora Ladislavom Šabjanom. Ta nas je seznanil z nezavidljivim  položajem  tovarne  in predvsem preostalih delavcev. Trenutno jih v podjetju dela le še 111. Kljub dejstvu, da gre za državno podjetje, so delavci že tretji mesec brez plač, vodilni pa jim dolgujejo tudi plačilo prispevkov in regres.

Veseli nas, da tudi pomurski Puntarji sodelujejo v protestih v pomoč delavcem, ki jih je sicer sprožila civilna iniciativa v podporo delavcem Nafte Petrochem. Pritisk,  ki se stopnjuje in ljudstvo, ki se množi in krepi, sta očitno že sprožila določene premike. Vodstvo je ravno v teh dneh zaposlenim izplačalo regres.

Puntarji seveda podpiramo delavski boj in zagovarjamo pravice delavnega  ljudstva. Zavedamo se, da bomo samo s skupnimmi močmi, s sodelovanjem in z lastnim aktivnim angažmajem lahko dosegli spremembe, ki jih Slovenije več kot krvavo potrebuje, med tem, ko po zaslugi neoliberalizmu vdanih politikantov, ki vodijo našo državo, drvimo proti prepadu.

 

Trdno verjamemo, da združeno ljudstvo ne bo nikdar premagano!

PUNT, PUNT, PUNT naj od zdaj odmeva tudi iz pomurske ravnice!


Facebook Google+ Twitter