ARHIV‎ > ‎

Izjava za javnost ob predčasnih volitvah v Državni zbor dne 13.7.2014

objavljeno: 14. jul. 2014 11:06 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 3. nov. 2015 11:42 ]

ZAHVALA DRŽAVLJANKAM IN DRŽAVLJANOM REPUBLIKE SLOVENIJE

"ZBRALI SMO POGUM IN SE PODALI V BOJ"

  

Ljudsko nezadovoljstvo, ki je sprožilo množične demonstracije v letu 2012, se je skozi boje, ponižanja, zmage in trpljenje izoblikovalo v množično silo, ki ji je včeraj uspelo odpreti vrata v Državni zbor. Iskreno hrepenenje po oblikovanju pravičnejše in prijaznejše družbe, nas je z ulic vodilo v iskanje skupnih ciljev. Srečevali smo se na ljudskih skupščinah, oblikovali četrtne skupnosti, izpeljali prvo izredno in dve redni seji Skupščine ljudstva, kjer smo uspešno sestaviti temeljna izhodišča za delovanje civilne družbe. Skozi delo različnih vstajniških skupin, starih in novih strank, gibanj, skozi proteste proti korupciji, kapitalu, nerazumnim, škodljivim, celo do ljudstva sovražnim potezam obeh vlad ter skozi projekte kot je bila obnovitev napisa na Sabotinu, množično vlaganje kazenskih ovadb proti tistim, ki so nam ukradli državo in poteptali naše dostojanstvo, našo zgodovino in prihodnost, zbiranje in dostavo pomoči žrtvam poplav na področju nekdanje skupne domovine, smo gradili zavest, tovarištvo in se predstavljali širši javnosti. Posebej velja poudariti delo skupine Kazenska ovadba in pa prizadevanje za dekriminilizacijo vstaj in takojšnjo opustitev pregona proti priprtim vstajnikom. Iz dneva v dan smo bili bolj povezani in bolje organizirani.

 

Včerajšnji dan je zgodovinski. Le malokdo je verjel, da bomo že v prvem poskusu, v vsega enemu mesecu, uspeli nagovoriti dovolj sodržavljank in sodržavljanov in si z vašo pomočjo utrli pot v Državni zbor. Program Združene levice in način delovanja Združene levice povzema vse tisto ali vsaj večino tistega, kar nam je bilo na tej poti skupnega. Koalicija, ki jo tvorijo tri stranke in četrti blok, sestavljen iz množice gibanj, posameznic in posameznikov, na načelu enakopravnosti, sodelovanja in usklajevanja, napoveduje boj za delavske pravice, za polno zaposlenost, za znosno razmerje plač, za preoblikovanje načina upravljanja v vseh sferah družbe od lokalnih skupnosti, v podjetjih in do državne ravni. Odločno napoveduje boj proti nadaljnjemu zategovanju pasov na račun povečevanja profita najbogatejših, boj proti odtekanju ustvarjene vrednosti v davčne oaze, proti nenadzorovanemu, s korupcijo prežetemu upravljanju našega premoženja v javnih zavodih, državnih podjetjih, bankah. Z vzpodbujanjem trajnostnega razvoja, ekološko naravnanega gospodarjenja, povečane samopreskrbe s hrano in v obrambi socialnih pravic ter povečevanju osebnih svoboščin, Združena levica napoveduje obrat v

demokratični ekološki socializem enaindvajsetega stoletja.

 

Vsi, ki smo se odzvali pozivu k skupnemu boju in oddali glas za Združeno levico in mnogi tisti, ki ste v želji, da bi preprečili skrajni desnici prevzem oblasti, svojo podporo namenili očitnemu zmagovalcu volitev in tudi tisti, ki ostajate zvesti dosedanji izbiri, čeprav se zavedate, da vas je ta v preteklosti že večkrat pustila na cedilu ter tisti, ki se čutite odrinjene, nemočne in zavračate politiko kot nekaj slabega samo po sebi, to je naš skupen boj. Podajamo se na pot, kjer ni enostavnih rešitev, kjer bo potrebno graditi temelje drugačne družbe in na novo vzpostavljati najbolj osnovne medčloveške odnose druženja, medsebojne pomoči in zaupanja, kateri so nam bili odtujeni z množično ideologijo potrošništva. Kapital, ki je odvisen le od profita, ki neusmiljeno ropa naravo in hrani svoj pohlep z uničevanjem milijonov človeških duš, je neizprosen nasprotnik. Prav zato Združena levica deluje razpršeno a organizirano in prav zato Puntarji kot gibanje vztrajamo pri aktivni, kritični podpori programu in delovanju Združene levice. Naše bodoče aktivnosti bodo usmerjene v cilje, ki so nam lastni, naše delovanje pa bo vztrajalo na temeljni avtonomiji posameznice, posameznika in skupin, ki so del skupnega gibanja. S to držo bomo neomajno izvajali načrt prenove družbe, izgradnje socializma in odločanja po modelu neposredne demokracije.

 

Naša stališča so skrajna, v kolikor je kot skrajnost razumljena zahteva po poštenju in resnici. Naše delovanje je skrajno, v kolikor je pomoč soljudem, tovarištvo, pregon korupcije in odgovoren odnos do sočloveka, družbe, narave in lastnine skrajnost. V resnici je naš odnos skrajen le do idej in dejanj, ki so sovražno nastrojene proti človeku, družbi in naravi in ki jih lahko prepoznamo v ideologijah fašizma, nacionalizma in neoliberalizma. Trdimo, da je bilo upravljanje države v zadnjih desetletjih skrajno sovražno do velike večine državljanov, da nas zelo ozke skupine, ki so se okoristile v procesu tranzicije, silijo v revščino, enoumje, v brezupen položaj dolžnika, ki mora vračati tuje dolgove, potiskajo nas v položaj sodobnega sužnja - prekerca in potrošnika.

 

Z rezultatom, ki smo ga skupaj s tovarišicami in tovariši v Združeni levici izbojevali 13.7.2014, se nam odpirajo dodatne možnosti za prenovo družbe, a hkrati tudi odgovornost, da na vsakem koraku preverjamo lastno usmeritev, lastna dejanja in lastne etične in moralne principe podedovane skozi tisočletni upor, skozi boj za narodovo preživetje ter ekonomsko-politični boj delavcev in kmetov proti oblastnikom. Puntarji ne bomo le slaba vest Združene levice, ne bomo zgolj neopredeljena množica podpornikov, pač pa smo bili in bomo dejaven del skupnega gibanja, ki vedno znova stopi v prve vrste, ko je to najbolj potrebno.

 

Za konec še zahvala vsaki posameznici, vsakemu posamezniku, vsem nam, ki smo tako ali drugače prispevali k temu zgodovinskemu dogodku in hkrati poziv k delovanju tistim, ki čutite, da je potrebno kreniti po poti sprememb.


Več na: www.puntarji.org.

Puntarji s svojimi kandidati ob razglasitvi rezultatov volitev

Comments