ARHIV‎ > ‎

Pravice so izborjene, ne podeljene!

objavljeno: 15. okt. 2009 08:02 avtor: Andrej Pezdir   [ posodobil 3. nov. 2015 12:04 Puntarji Slovenije ]

Pravice so izborjene, ne podeljene!

Za demokratični socializem v Idriji

 

četrtek, 12.junij

ob 18.00

 

OKROGLA MIZA

 

v prostorih Čipkarske šole

Prelovčeva 2 v Idriji

 

Uporniško geslo, ki pravi, da pravice niso nikdar podarjene, temveč izborjene, je že dolgo časa minimalni skupni imenovalec zelo različnih skupin in gibanj. Sporočilo tega gesla zveni tako prepričljivo, da pogosto umanjka premislek, kaj sploh pomeni?

 

Zgodovina ljudskih vstaj je pokazala, da ne obstaja enoten pogled proti komu se je sploh treba boriti: zgolj proti skorumpiranim elitam ali tudi sistemu kot takemu? Še manj je jasno, kdo (in pod kakšnimi pogoji) naj stopi skupaj: vsi nasprotniki deklarirane desnice, brez razlik in iz vseh vetrov, ne glede na različne svetovne nazore?

 

Najprej bomo napravili dva koraka nazaj v zgodovino lokalnega protifašizma, o katerem bo spregovoril dr. Lev Centrih, ki bo pojasnil njegovo revolucionarno razsežnost ter zanimive spopade in ideološka razhajanja, ki so nekoč pripeljala do radikalnega protikapitalisitičnega zavezništva. Nadaljevali bomo v sedanjosti s predstavitvijo gibanja Puntarjev, ki jo bo opravil Igor Mlakar: v čem je posebnost tega gibanja in kakšen je njegov odnos do drugih gibanj in političnih strank? Sklenil bo Boštjan Remic s temo privatizacije, ki ji mnogi nasprotujejo, vendar iz zelo različnih razlogov, ki so še kako pomembni pri sklepanju novih političnih zavezništev na eni strani in vzdrževanju distance na drugi strani. Okroglo mizo bo povezovala Špela Peršl Mlakar.

 

Čas je za demokratični socializem!Comments