ARHIV‎ > ‎

Državljani imamo pravico, državni organi pa dolžnost, naznanjati kazniva dejanja!

objavljeno: 19. okt. 2014 12:10 avtor: Puntarji Slovenije   [ posodobljeno 3. nov. 2015 11:41 ]

Naznanilo sumov kaznivih dejanj po Kazenskem zakoniku z zahtevo po preiskavi za Alenko Bratušek, Uroša Čuferja in predstavnike bivše vlade Alenke Bratušek ter Janeza Janšo v primeru podpisa prevzema Onkološkega inštituta.

https://drive.google.com/viewerng/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxkcnVzdHZvemFha3Rpdm5vZHJ6YXZsamFuc3R2b3xneDo1NTI2YTU0MzczMjE0NmM5


Facebook Google+ Twitter Klikni na znak in deli vsebino s prijatelji in znanci!


Vsakodnevno poslušamo, sicer precej preplašene medije, o tem, kako slovenski politiki kar tekmujejo v koruptivnih ravnanjih. Izjeme, naj nam bo oproščeno, tako malo vas je, da potrjujete pravilo.

Pravico državljanov naznanjati kazniva dejanja, ureja Zakon o kazenskem postopku Republike Slovenije v  146. členu, ko  pravi:

Vsakdo lahko naznani kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti.

 

Sicer se včasih, vedno le z zakonom, ta pravica spremeni v dolžnost in se v takih primerih opustitev ovadbe kaznivega dejanja sama šteje za kaznivo dejanje (tega se navadno mačehovske države poslužujejo v zadevah davčnih  deliktov).

Zgolj dolžnost in ne pravico pa določa 145. člen Zakona o kazenskem postopku državnim organom,  ko zapoveduje:

Vsi državni organi in organizacije z javnimi pooblastili so dolžni naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti, če so o njih obveščeni, ali če kako drugače zvedo zanje.

 

Obenem z ovadbo morajo državni organi in organizacije navesti dokaze, za katere vedo, in poskrbeti, da se ohranijo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, na katerih ali s katerimi je bilo kaznivo dejanje storjeno, ter druga dokazila.

 

In zdaj ključno vprašanje!

Koliko naznanil ali kazenskih ovadb so podali državni organi in državne organizacije, o katerih so bili obveščeni oz. so zanje izvedeli, bodisi iz medijev ali s strani državljank in državljanov? Vsi slovenski mediji so objavili novico o »samoizbiri« bivše predsednice vlade za evropsko komisarko. Pa novico o sanjski službi, ki jo je svoji delavki brez ustreznega postopka pridobil bivši minister Čufar. In o Janševem prevzemu Onkološkega inštituta, kljub opozorilom o več milijonskih reklamacijah. Pa o nikoli dokazanih navedbah o obvezni, s strani Bruslja diktirani prodaji Brniškega  letališča, Telekoma in ostalih podjetij, s katerimi se zgolj prikriva pravi interes prodajalcev.

 

Je kateri državni organ ali organizacija podal naznanila ali kazensko ovadbo, pričel s postopki zbiranja dokaznega gradiva? Ali ne berejo časopisov, ne poslušajo radia in ne gledajo televizije, niti ne sledijo elektronskim medijem, dogajanju na družabnih omrežjih?

 

Če ste, dragi uradniki v državnih organih, predstojniki in ostali javni uslužbenci, taka naznanila in ovadbe dali, se vam opravičujemo, če pa jih niste, jih podajamo mi, državljani, ker zahtevamo, da se v naši državi preganjata korupcija in kriminal!

 

Zato še citat iz prvega odstavka 148. člena Zakona o kazenskem postopku:

Če so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, mora policija ukreniti potrebno, da se izsledi storilec kaznivega dejanja, da se storilec ali udeleženec ne skrije ali ne pobegne, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki utegnejo biti dokaz in da se zberejo vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka.

 

Državljani Slovenije, tule lahko uveljavljate svojo pravico po naznanitvi kaznivih dejanj, ne tistih iz vaše ali sosednje ulice, tistih iz Gregorčičeve…..

Nas pa o tem, da ste vložili naznanilo, obvestite, da vam bomo nudili podporo kadar bo in kolikor bo to potrebno.

Besedilo naznanila si lahko prenesete tukaj: Naznanilo sumov kaznivih dejanj

SKO

Ċ
Puntarji Slovenije,
9. nov. 2014 08:37