ARHIV‎ > ‎

72. obletnica nanoške bitke

Nanos, sobota, 26. april 2014

Na vsakoletni tradicionalni slovesnosti ob spomeniku padlim borcem NOB na Nanosu se je zadnjo soboto v aprilu zbralo prek tisoč udeležencev iz vse Primorske.  Posvečena je nanoški bitki, ki velja za eno prvih bitk primorskih partizanov in predstavlja začetek osvobodilnega boja na zahodni meji. Številni prihajajo na Nanos že mnoga leta. Zaradi tradicije in ohranjanja vrednot NOB, spomina na upor.

Zbrane je nagovoril slovenski literarni zgodovinar Miran Košuta. Zazvenela je partizanska pesem in odločna misel govornikov. »Tu, na Nanosu se zbiramo tisti, ki so jim antifašistični partizanski boj in boj za osamosvojitev Slovenije sveta stvar.« je dejal predsednik društva TIGR Marjan Bevk. »Žalostno in tragično pa je, da se je za resnico še vedno potrebno boriti« in spomenik domobrancem v Grahovem označil kot »v nebo vpijočo laž. Država, ki je del Evrope, porojene iz temeljev protifašistične koalicije, pa glavo v pesek, kot noj. Sramota za državo in ponižanje partizanov.« Slavnosti govornik Miran Košuta je orisal kruto pot fašizma in borcev v nanoški bitki in slovenskega in z njim primorskega naroda ter ostro obsodil dogajanje današnjega časa globalnega kapitalizma, »ki je odvzel človečnost, enakopravnost in dobroto. Če se hočemo s čim manjšimi izgubami prebiti iz njegovega dušljivega obroča, kakor se je s četo izvil Italijanom na Nanosu Janko Premrl – Vojko, sta pred nami le dve poti. Domisliti in uveljaviti drugačen, pravičnejši gospodarski sistem, ali iz temeljev reformirati obstoječega, ga demokratizirati, podružbiti, očlovečiti. Oboje pa terja od nas natanko to, kar so polnih src premogli Vojko in tovariši. Dejaven, odločen, nov antifašizem. Vsemu, kar ni vredno človeka in zgodovinskih pridobitev je treba reči dovolj! Kajti, narod Slovencev ni narejen za sovraštvo, ampak za ljubezen. »In potrebuje resnice, miru, sprave, spomina začetka Cankarjevega očiščenja in pomlajenja, posvojenega humusa vrednot, kamor vsaditi zrna medsebojnega spoštovanja in sožitja, kali skupne prihodnosti.« je zaključil Miran Košuta.

Spominska slovesnost je tako iz ust govornikov in udeležencev izzvenela v želji in zahtevi po pravičnem, človeka dostojnem življenju na temelju antifašizma.

Tokratne slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki Puntarjev.